Angajații din muzee îi cer lui Ciolacu să le ceară public scuze: „Vă așteptăm în oricare dintre muzeele publice, pentru 4 ore pe zi”

Spread the love

Angajații din muzee îi cer premierului Marcel Ciolacu să le ceară scuze public după declarațiile sale de miercuri, când a spus, cu privire la protestelor lor de Noaptea Muzeelor 2024, că nu va răspunde „la șantaj”.

Angajații îl acuză pe Ciolacu că instigă la încălcarea Codului Muncii.

Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Mass-Media „CulturMedia”, care reprezintă peste 90% dintre angajații din instituțiile publice de cultură, a lansat o scrisoare către Marcel Ciolacu, după ce, cu o zi în urmă, acesta a declarat: Angajații din muzee spun că aceste declarații ale premierului „jignesc și desconsideră profund o întreagă categorie profesională – cea a angajaților din sistemul public al protecției patrimoniului cultural național, respectiv din muzeele publice acreditate, conform legii, din România”.

„În aceste declarații, o premieră tristă în istoria postdecembristă a României, un înalt oficial al statului român instigă la încălcarea prevederilor legale în vigoare referitoare la Codul Muncii, protecția patrimoniului cultural mobil și legea voluntariatului și dezinformează accentuat opinia publică, acuzând un corp profesional de elită de șantaj și neîndeplinire a obligațiilor de serviciu”, se arată într-un comunicat transmis redacției HotNews.

ro.

Angajații din muzee acuză că Guvernul a creat o situație „aberantă” prin adoptarea OUG 128/2023.

Angajații din muzee susțin că s-au creat situații „aberante, în care cea mai înaltă treaptă de salarizare din muzeele publice acreditate are salariul de încadrare cu 20 de lei mai mic decât al unui debutant dintr-un muzeu ce are ca ordonator de credite Ministerul Educației! Iar pentru funcțiile similare cu vechime, complexitate a sarcinilor și încadrare pe cea mai înaltă treaptă profesională, diferențele de salarizare ajung până la 4.

000 de lei.

De aceea, afirmațiile dumneavoastră cu privire la „șantaj” și lipsa negocierilor sunt încărcate de neadevăr și, cel mai elegant spus, bizare și discriminatorii”.

Reprezentanții angajaților din muzee arată că Noaptea Muzeelor este coordonată la nivel național de un ONG – RNMR, fiind un eveniment pe care, an de an, muzeele publice din România îl organizau din fondurile lor și cu voluntariatul personalului.

„Afirmațiile dumneavoastră, în condițiile în care evenimentul se desfășoară după orele de program, sâmbătă și în timpul liber al personalului din muzee, cu privire la obligativitatea prezenței personalului, denotă o instigare la muncă forțată și la grave încălcări ale Codului Muncii, în condițiile în care sunteți, sau ar trebui să fiți, garantul respectării legilor statului român.

Iar dacă sunt doar rezultatul unei informări viciate, vă rugăm să verificați din surse credibile și să dispuneți măsuri, dacă cineva v-a dezinformat! Cât despre amenințările voalate, iarăși unice în istoria postdecembristă la adresa unei întregi categorii profesionale, ele pot denota o necunoaștere a legislației specifice din România”, conform angajaților din muzee.

Sindicaliștii îl provoacă pe Marcel Ciolacu să facă patru ore de voluntariat în orice muzeu public din România.

Aceștia îi aduc aminte premierului că la „ultima expoziție la care vă fotografiați gânditor în fața unei hărți, la Roma, era rodul muncii acestor muzeografi români, aceeași pe care astăzi îi desconsiderați, jigniți și îi condamnați la extincție ca domeniu”.

Cu privire la declarațiile premierului conform cărora protestul angajaților din muzee îi afectează pe copiii care și-ar fi dorit să viziteze instituțiile de cultură, sindicaliștii îi amintesc premierului că cei mici au gratuitate pentru vizitarea muzeelor în tot timpul anului și în vacanțele școlare.

Angajații din muzee spun că aceștia nu își doresc doar creșterea salariilor 20%.

În final, sindicaliștii îl invită pe Ciolacu la protestul organizat de aceștia.

„Vă așteptăm la ediția aniversară din acest an a evenimentului Noapte în Muzeele din România, sâmbătă 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor, ce se va desfășura între orele 16.

00 și 19.

00 în fața Ministerului Culturii și de la ora 19.

45 în Piața Victoriei, alveola centrală! Domnule Prim-Ministru, cultura contează, poate și trebuie să fie un important și consistent contributor la PIB–ul național, iar Dumneavoastră trebuie să fiți garantul dezvoltării acestui domeniu, esențial pentru sănătatea unei națiuni și pentru un parcurs european firesc al României”, conform comunicatului.

Premierul Marcel Ciolacu a susținut joi înaintea ședinței de Guvern că majorarea salariilor muzeografilor, dar și a altor 2-3 categorii „uitate” se va face prin ordonanță de urgență săptămâna viitoare.

„Dacă vor face grevă, sâmbătă noaptea mă găsiți la Antipa, dar eu sunt ferm convins că vor avea maturitate și vor aștepta până săptămâna viitoare”, a declarat premierul.

Patru muzee importante din București au anunțat că de Noaptea Muzeelor 2024, care urmează să aibă loc sâmbătă, 18 mai, se vor alătura protestului inițiat de sindicatul „CulturMedia”, prin care angajații cer mărirea salariilor cu 20%.

La nivel național, s-au alăturat protestului aproximativ 80% dintre instituțiile de cultură care participau în mod obișnuit la Noaptea Muzeelor (din 26 de județe și din București).

Pe același subiect:

Lasă un răspuns