Trecutul colonial: Portugalia spune că își poate cere iertare, dar exclude acordarea de reparații financiare

Spread the love

Guvernul portughez nu are de gând să lanseze un „program specific” pentru a repara trecutul său colonial, dar nu exclude să ceară iertare pentru anumite episoade din trecutul său, a declarat miercuri ministrul afacerilor externe, citat de AFP.

„Nu va exista un proces sau un program de acțiune specific pentru a compensa alte state pentru trecutul colonial al Portugaliei”, a declarat Paulo Rangel în Parlament, în timpul unei dezbateri privind reparațiile istorice.

„Dar când va fi cazul să ne cerem scuze, o vom face.

.

.

așa cum am făcut-o pentru masacrul de la Wiriyamu” din Mozambic, unde aproximativ 400 de civili au fost uciși în 1972 în timpul războiului de independență, a adăugat el.

În 2022, cei mai înalți reprezentanți ai statului au recunoscut responsabilitatea Portugaliei.

Fostul premier socialist Antonio Costa a cerut iertare pentru ceea ce a descris ca fiind un „act de neiertat”.

Problema unor eventuale reparații coloniale a fost ridicată la sfârșitul lunii aprilie de președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, cu câteva zile înainte de aniversarea a 50 de ani de la Revoluția Garoafelor, care a instaurat democrația, a pus capăt la 13 ani de războaie coloniale și a deschis calea spre independența fostelor colonii ale Portugaliei, precum Angola și Mozambic.

„Noi suntem responsabili pentru ceea ce am făcut acolo (.

.

.

) Trebuie să plătim costurile”, a declarat președintele.

Declarațiile făcute de șeful statului au provocat numeroase reacții.

Partidul de extremă-dreapta Chega a mers atât de departe încât a prezentat o propunere în Parlament, acuzându-l pe Rebelo de Sousa de trădare.

Această propunere a fost criticată miercuri de celelalte partide.

„Nu există nicio dovadă a unei infracțiuni de trădare a patriei”, a concluzionat raportul unei comisii parlamentare prezentat miercuri.

„Portugalia nu se teme de istoria sa, așa că va lupta întotdeauna (.

.

.

) pentru adevărul istoric”, a declarat șeful diplomației portugheze, care a anunțat, de asemenea, că intenționează să creeze în universitățile sale programe de cercetare privind limbile fostelor sale colonii, cum ar fi tetum, o limbă din Timorul de Est, și creola din Capul Verde.

„Aceste limbi sunt o comoară culturală din istoria noastră comună, ele au o influență enormă asupra limbii portugheze și acest lucru nu a făcut încă obiectul unor cercetări”, a explicat ministrul.

foto: Sean Pavone, Dreamstime.

com

Lasă un răspuns