Putin sfidează Occidentul şi se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing

Spread the love

Laura Buciu Laura Buciu Vizita de joi a preşedintelui rus Vladimir Putin la Beijing va fi probabil lipsită de înţelegeri puternice, dar va marca începutul noului său mandat prezidenţial cu o demonstraţie de sprijin din partea celui mai puternic partener politic al său, omologul chinez Xi Jinping, scrie Reuters.

Putin sfidează Occidentul şi se va întâlni cu Xi Jinping la Beijing Se aşteaptă ca misiunea de două zile a lui Putin să evidenţieze parteneriatul „fără limite” lăudat de cei doi, sfidând presiunea exercitată de Statele Unite în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Ministerul chinez de Externe a confirmat marţi călătoria lui Putin, afirmând că Xi şi Putin vor face schimb de opinii cu privire la legăturile şi „problemele internaţionale şi regionale de interes comun”.

Vezi mai multe articole din categoria externe În timp ce diplomaţii şi analiştii se aşteaptă ca Putin să facă presiuni asupra lui Xi pentru un sprijin suplimentar pentru economia de război a Rusiei, de la maşini şi produse chimice pentru a ajuta industriile militare ruse la achiziţii de petrol şi gaze la preţuri mai reduse, călătoria lui Putin este posibil să fie puternic simbolică pentru o viziune mondială comună centrată pe contracararea unei ordini conduse de SUA.

„China este partenerul strategic al Rusiei – aceasta este calea aleasă de preşedintele Rusiei şi de liderul Chinei – şi nimic nu va schimba acest lucru, indiferent de ceea ce Occidentul încearcă să spună sau să facă”, a declarat un oficial rus sub rezerva anonimatului.

Într-un interviu cu agenţia de ştiri chineză Xinhua publicat miercuri dimineaţă, Putin a susţinut planul Chinei pentru o soluţionare paşnică a crizei ucrainene, afirmând că Beijingul a înţeles pe deplin ce se află în spatele acesteia.

Putin va discuta, de asemenea, despre legăturile economice cu premierul chinez Li Qiang şi va vizita Harbin, un oraş din nord-estul ţării cu legături istorice cu Rusia.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârşitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, împotriva aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.

Dar, în ciuda relaţiei „fără limite” – declarată de Putin şi Xi la Beijing cu doar câteva zile înainte de lansarea invaziei din februarie 2022 – China a evitat până acum să furnizeze arme şi muniţii reale Rusiei.

Şi, în ciuda discuţiilor interne iniţiale din SUA privind sancţionarea băncilor chineze, oficialii americani au declarat luna trecută că nu au încă astfel de planuri.

Lasă un răspuns