Buckingham Palace a dezvelit marți portretul oficial al Regelui Charles al Marii Britanii, iar lucrarea a generat reacții diverse pe rețelele sociale, în special din cauza tușelor de un roșu aprins izbitor, scriu CNN și Reuters.
Portretul, comandat în anul 2020 și realizat de artistul Jonathan Yeo, îl înfățișează pe Charles pe un fundal cu nuanțe roșii vii, purtând uniforma unității militare Welsh Guards, cu un fluture deasupra umărului drept.
„Asemenea fluturelui pe care l-am pictat zburând deasupra umărului său, acest portret a evoluat pe măsură ce rolul subiectului în viața noastră publică s-a transformat”, a explicat Yeo, care anterior l-a pictat și pe tatăl lui Charles, prințul Philip.
„Scopul meu a fost, de asemenea, să fac referire la tradițiile portretului regal, dar într-un mod care să reflecte o monarhie a secolului XXI și, mai presus de toate, să comunic umanitatea profundă a subiectului”, a adăugat el.
Opera de artă realizată în ulei pe pânză, care măsoară aproximativ 2,5 x 2,5 metri, va fi expusă la Drapers’ Hall din City of London – districtul financiar al capitalei – de la sfârșitul lunii august, a precizat palatul.
Regele și regina sunt, aparent, mulțumiți de portret.
Yeo a declarat pentru BBC că soția lui Charles, Camilla, i-a spus: „Da, l-ai surprins bine”, după ce a văzut rezultatul, în timp ce monarhul a fost „ușor surprins de culoarea puternică, dar în rest părea să zâmbească aprobator”.
Pe rețelele sociale, oamenii au fost ceva mai vehemenți.
Comentând la o postare cu portretul de pe contul de Instagram al familiei regale, un utilizator a scris: „cu uniforma și cu acea culoare, arată ca (o) reprezentare vizuală a masacrului provocat de colonizatori”.
Primul portret oficial al regelui Charles.
FOTO: Aaron Chown / Avalon / Profimedia„Mi-ar fi plăcut dacă ar fi fost altă culoare decât roșu.
A surprins cu adevărat esența lui în chip, dar duritatea roșului nu se potrivește”, a spus un alt utilizator.
Iar un alt comentator a fost chiar mai dur: „Pare că se merge direct în iad.
”Pe site-ul său, Yeo a explicat că culorile vii ale lucrării „nu doar că rezonează cu moștenirea regală întâlnită în multe portrete istorice, dar injectează și un impuls dinamic și contemporan în acest gen, cu nuanța sa uniformă și puternică – oferind un contrast modern cu reprezentările mai tradiționale”.
El a adăugat că fluturele simbolizează frumusețea și natura, subliniind în același timp pasiunea regelui pentru mediu.
Istoricul de artă Richard Morris a făcut, pe X, o critică favorabilă.
„Îmi place foarte mult portretul.
Înainte de fotografie, pentru ca un mare pictor să-ți surprindă înfățișarea reală, trebuia să accepți dezvăluirea defectelor și a mortalității tale.
Este ceea ce Yeo surprinde aici”, a spus el.
În timp ce Jonathan Yeo lucrează în principal în ulei, el a experimentat ocazional cu un alt mediu: colajul.
În 2007, după ce o comandă pentru un portret al fostului președinte american George W.
Bush a eșuat, el a decis să-i aducă un „omagiu ironic”, prin adăugarea de decupaje din reviste pornografice.
Scopul a fost acela de a crea un portret al președintelui american, o satiră la adresa „superiorității morale presupuse a extremei drepte în politica americană”.
Printre subiecții din trecut ai lui Yeo s-au mai numărat naturalistul britanic David Attenborough, actrița Nicole Kidman și fostul prim-ministru britanic Tony Blair.