Olanda este aproape să aibă un nou guvern după șase luni de negocieri. Geert Wilders: „Nu văd cum am putea eșua”

Spread the love

Naționalistul olandez Geert Wilders a declarat miercuri că este foarte aproape de un acord cu potențialii săi parteneri guvernamentali de dreapta, la aproape șase luni după victoria în alegerile parlamentare, relatează Reuters.

Cum partidele au opinii diferite în privința politicilor de migrație și a finanțelor guvernamentale, discuțiile tensionate pentru formarea celui mai de dreapta guvern din istoria recentă a Olandei s-au prelungit timp de jumătate de an după victoria electorală surprinzătoare a formațiunii de extremă-dreaptă a lui Wilders din 22 noiembrie.

„Nu văd cum am putea eșua”, a spus Wilders reporterilor la scurt timp după miezul nopții, după 16 ore de discuții în timpul cărora partidele au declarat că au ajuns la un acord cu privire la finanțele guvernamentale.

Wilders a spus că negociatorii se vor întâlni din nou miercuri la ora 10.

00 (11.

00 în România) pentru a încerca să finalizeze înțelegerea și pentru a permite partidelor să răspundă la propunerea de acord agreată înainte ca termenul limită pentru discuții să expire la miezul nopții.

Un acord ar aduce Partidul pentru Libertate (PVV) a lui Wilders, alături de Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) a prim-ministrului în exercițiu Mark Rutte, NSC de centru și partidul de protest al fermierilor BBB, într-o coaliție cu o majoritate de 88 de locuri în Camera Inferioară de 150 de locuri.

Nu au fost anunțate detalii despre pactul lor de guvernare, dar Wilders a spus în repetate rânduri că se va alătura doar unui guvern care ar limita semnificativ migrația socilitanților de azil.

După sesiunea maraton de marți, alți lideri de partid au declarat, de asemenea, că un acord este aproape, deși Pieter Omtzigt de la NSC a spus că nu este încă clar cine va deveni prim-ministru.

Este așteptat ca Wilders să-și dezvăluie candidatul pentru postul de premier miercuri, după ce a promis că va renunța la acest rol în martie.

Ceilalți trei lideri de partid nu vor fi, de asemenea, premieri și au promis că vor rămâne și ei în Parlament.

Lasă un răspuns