Economia a crescut în primul trimestru cu 0,1% (creștere față de primul trimestru din 2023) potrivit primelor estimări ale Institutului Național de Statistică, după ce consumul privat a crescut cu 5,5%, devenind un motor important al creșterii economice.
Cheltuielile de consum, care fac parte din consumul privat, joacă un rol vital în creșterea economică, deoarece stimulează cererea de bunuri și servicii.
El reflectă încrederea consumatorilor și dorința de a cheltui, crescând nivelul de ocupare a forței de muncă și sprijinind firmele prin crearea cererii pentru produsele și serviciile lor.
„Ne așteptăm ca vânzările cu amănuntul să se încheie în acest an cu o creștere de +6,5%, o accelerare semnificativă de la +1,8% în 2023.
Piața muncii este într-o formă bună, cu rata șomajului în scădere, creștere puternică a salariilor reale și o creștere a locurilor noi de muncă.
Gospodăriile au în continuare un exces de economii care ar trebui să susțină vânzările cu amănuntul pe tot parcursul anului 2024.
Evoluția vânzărilor cu amănuntul de până acum confirmă așteptările noastre pentru o redresare puternică a consumului privat în 2024, care ar trebui să susțină o accelerare a creșterii PIB la +2,6% în 2024 de la + 2,1% în 2023”, arată un raport de cercetare al Erste Bank.
Economiștii din departamentul de cercetare al BRD estimează o creștere economică de 3,4% pentru acest an (și 3% pentru anul viitor).
Alte estimări ale instituțiilor interne sau internaționale variază între 2,8% și 3,3% în acest an: De menționat că această creștere este ne-uniform distribuită, confirmând că economia României turează cu viteze multiple.
În termeni absoluți, PIB- ul a crescut la circa 324,6 miliarde EUR (17.
030 EUR pe cap de locuitor), dar cu dezechilibre/inegalități în creștere.
București-Ilfov are un PIB pe cap de locuitor (la PPS) de 177% din media UE27, în timp ce regiunea Nord-Est a rămas blocată la sub 50%, arată un raport al BRD.
Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării Produsului intern brut pentru trimestrul I 2024, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2023, publicată în comunicatul de presă nr.
86 din 9 aprilie 2023, transmite Statistica.
Astfel :