CEO-ul Nvidia, Jensen Huang, câștigă mai puțin decât șefii Netflix / Ce pachete salariale primesc aceștia

Spread the love

Jensen Huang, CEO-ul companiei tech cu cea mai spectaculoasă ascensiune anul trecut, Nvidia, a primit o majorare salarială de 60%, însă tot câștigă mai puțin decât unii dintre șefii marilor companii din domeniul divertismentului, precum Netflix, relatează Business Insider.

Huang, care este și unul dintre cofondatorii Nvidia, a primit un pachet de compensații în valoare de 34,2 milioane de dolari pentru anul fiscal precedent, potrivit documentelor financiare depuse acum de companie la Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare din SUA.

El a primit astfel o creștere a remunerației de 60% comparativ cu anteriorul său pachet de compensații, care s-a ridicat la 21,4 milioane de dolari.

În ceea ce privește structura pachetului salarial al lui Huang, salariul propriu-zis al acestuia reprezintă doar un procent minor din suma totală.

El a primit opțiuni de a cumpăra acțiuni în valoare de 26,7 milioane de dolari, prime în numerar în valoare de 4 milioane de dolari și 2,5 milioane de dolari pentru alte cheltuieli, inclusiv unele cu asigurarea securității.

Cererea uriașă pentru cipurile avansate ale Nvidia, cele folosite de sistemele de inteligență artificială pentru operațiunile lor complexe, au dus la triplarea prețului acțiunilor companiei în 2023.

La începutul lunii martie a acestui an Nvidia a depășit Aramco în ceea ce privește capitalizarea de piață, compania petrolieră a Arabiei Saudite, devenind a treia cea mai valoroasă companie din lume.

Cu o capitalizare de aproape 2,3 trilioane de dolari pe bursa de la New York, Nvidia este depășită doar de Microsoft (3 trilioane) și Apple (2,87 trilioane).

În prima săptămână a lunii martie Nvidia părea că va depăși Apple în clasament, însă prețul acțiunilor sale a stagnat în ultimele două luni, în timp ce Apple a înregistrat un reviriment după un început de an mai puțin fast.

În pofida acestor rezultate spectaculoase, Huang nu prinde o poziție în clasamentul top 10 al celor mai bine plătiți directori din Statele Unite și se află la mare distanță de Hock E.

Tan de la producătorul rival de cipuri Broadcom Inc.

Cu un pachet de compensații în valoare de 161,8 milioane de dolari, Tan este cel mai bine plătit CEO din SUA.

Potrivit clasamentului întocmit de revista CEO World Magazine, alți doi directori executivi ai unor companii listate pe bursa americană au fost remunerați cu peste 100 de milioane de dolari anul trecut: Nikesh Arora, șeful Palo Alto Networks (151,4 milioane), și Sue Y.

Nabi, șeful companiei de cosmetice Coty Inc.

(149,4 milioane).

Tim Cook, CEO-ul Apple, a primit un pachet de compensații ce s-a ridicat la 63,2 milioane de dolari, în timp ce Satya Nadella, șeful Microsoft, a fost plătit cu 48,5 milioane de dolari.

Cei doi ocupă locurile 6, respectiv 9 în clasament.

A zecea poziție este ocupată de Shantanu Narayen, șeful Adobe, care a încasat în total aproape 45 de milioane de dolari.

Huang a câștigat mai puțin inclusiv decât unii dintre șefii companiilor de divertisment din Statele Unite, calcule separate publicate de revista Variety săptămâna trecută arătând că majoritatea acestora s-au bucurat de creșteri salariale consistente, în pofida așa-zisei „contracții” de la Hollywood.

De exemplu, Ted Sarandos, și Greg Peters, cei doi directori executiv ai Netflix, au fost recompensați în anul fiscal precedent cu 49,8 milioane de dolari, respectiv 40,1 milioane de dolari.

David Zaslav, CEO-ul conglomeratului Warner Bros.

Discovery, este la rândul său unul dintre cei mai bine plătiți șefi din industria divertismentului, cu câștiguri totale de aproape 49,7 milioane de dolari.

Lasă un răspuns