Decizia guvernului american de a crește taxele vamale pentru o serie de importuri din China este un semn de slăbiciune, nu unul de forță, și arată că unii din Statele Unite „își pierd mințile”, a declarat miercuri ministrul chinez de externe în comentarii neobișnuit de dure, potrivit Reuters.
„Aceasta este cea mai tipică formă de bullying din lume astăzi! Ea arată că unele persoane din Statele Unite au ajuns în punctul de a-și pierde mințile pentru a-și menține hegemonia lor unipolară”, a declarat într-un comunicat ministrul chinez al externelor Wang Yi, cel mai experimentat diplomat de la Beijing.
„Suprimarea Chinei de către SUA nu demonstrează că SUA sunt puternice, ci mai degrabă dezvăluie că SUA și-au pierdut încrederea în sine și sar calul”, a adăugat el.
Comentariile sunt cu atât mai neobișnuite întrucât vin din partea lui Wang Yi, un diplomat veteran care a condus ministerul chinez al afacerilor externe între 2009 și 2022, o perioadă în care Beijingul și-a extins considerabil influența în unele părți ale lumii precum Africa.
El a revenit în funcție în iulie anul trecut, după dispariția misterioasă a succesorului său.
„În acest moment critic al revenirii economiei globale, comunitatea internațională ar trebui să avertizeze Statele Unite să nu provoace noi probleme în lume”, a mai declarat acum Wang Yi, citat de mass-media de la Beijing.
Comentariile lui Wang Yi vin la o zi după ce ministerul chinez al comerțului a formulat prima reacție a Beijingului față de creșterea taxelor vamale americane, acesta acuzând administrația președintelui Joe Biden că încearcă să „inhibe” dezvoltarea Chinei și cerând revenirea imediată asupra deciziei.
„Creșterea de către SUA a taxelor vamale încalcă angajamentul Președintelui Biden de a ‘nu încerca să suprime și inhibe dezvoltarea Chinei’ și de ‘a nu încerca decuplarea și ruperea legăturilor cu China’”, a declarat ministerul comerțului de la Beijing într-un comunicat remis presei.
Acesta a adăugat că măsurile anunțate mai devreme în cursul zilei de marți de administrația președintelui Joe Biden vor „afecta grav atmosfera de cooperare bilaterală”.
„Statele Unite ar trebui să își corecteze imediat greșeala și să elimine taxele vamale suplimentare impuse împotriva Chinei”, mai cere Beijingul în același comunicat publicat marți.
Administrația de la Casa Albă a anunțat că SUA vor majora de la 25% la 100% taxele vamale pentru mașinile electrice chineze și de la 7,5% la 25% pentru importurile de baterii electrice, de la 25% la 50% pentru celulele fotovoltaice folosite pentru panourile solare, și de 25% la 50% pentru semiconductoare.
Statele Unite vor introduce de asemenea o nouă taxă vamală de 25% asupra importurilor de minerale rare din China.
Taxele asupra importurilor de aluminiu, oțel și echipamente de protecție personale – care până acum erau între 0 și 7,5% – vor fi majorate la rândul lor la 25%.
Casa Albă a afirmat într-un comunicat de presă că practicile neconcurențiale ale Chinei creează „riscuri inacceptabile” pentru „securitatea economică” a Statelor Unite.
Noile măsuri urmează să afecteze importuri din China în valoare de 18 miliarde de dolari.
„China folosește același manual pe care l-a folosit înainte pentru a-și alimenta propria creștere în detrimentul altora”, a acuzat marți Lael Brainard, consilierul pe probleme economice al președintelui Joe Biden, într-o conferință video.
Janet Yellen, șefa Trezoreriei americane, a declarat de mai multe ori că economia chineză are o „supracapacitate industrială” în virtutea căreia inundă piețele globale cu bunuri și produse ieftine, sub costurile reale de producție.
Washingtonul și alte țări acuză că acest lucru este posibil datorită subvențiilor masive oferite de statul chinez mai multor sectoare, inclusiv pentru producătorii săi de mașini electrice.
„Am mai văzut această poveste.
În urmă cu un deceniu susținerea guvernamentală masivă oferită de Partidul Comunist Chinez a produs oțel chinezesc sub costurile reale, care a inundat piața globală și a decimat industrii din întreaga lume și din Statele Unite”, a declarat Janet Yellen la începutul lunii trecute.
„I-am transmis clar președintelui Biden că nu voi accepta această realitate din nou”, a relatat Yellen în cadrul unei conferințe de presă organizate tocmai în China, în timpul celei de-a doua vizite pe care a efectuat-o în țara asiatică în mai puțin de un an.
Statele Unite au importat anul trecut din China produse în valoare de 427 miliarde de dolari și au avut exporturi ce s-au ridicat la 148 de miliarde de dolari către a doua cea mai mare economie a lumii, potrivit Biroului de Statistică de la Washington.
Într-o analiză publicată luni, compania financiară japoneză Nomura estima că exporturile Chinei de autoturisme electrice, provizii medicale și semiconductoare reprezintă doar 5,9% din exporturile sale către SUA și mai puțin de 1% din exporturile sale totale.