„Avem tot ce ne trebuie”. Vladimir Putin spune că armale de ultimă generație sunt cheia victoriei în Ucraina

Spread the love

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că armele mai puternice și mai avansate ar putea grăbi victoria trupelor sale care luptă în Ucraina, informează AFP.

Liderul de la Kremlin a salutat, de asemenea, recentele progrese pe câmpul de luptă, afirmând că armata rusă avansează pe toate fronturile, în timp ce i-a îndemnat pe oficialii de la Moscova să intensifice și să modernizeze producția de armament din țară.

„Am spus de multe ori că cine stăpânește mai repede cele mai noi mijloace de luptă armată câștigă.

Trebuie să fim cu un pas înainte”, le-a spus Putin liderilor militari ruși, inclusiv noului ministru al Apărării, Andrei Belousov, în cadrul unei întâlniri care a fost televizată.

„Avem tot ce ne trebuie pentru acest lucru (pentru a câștiga conflictul din Ucraina, n.

r.

) și s-au făcut multe, dar trebuie să ne dublăm și să ne triplăm eforturile în acest domeniu”, a adăugat președintele rus.

Putin a avut astfel prima sa întâlnire publică cu Belousov, un economist și consilier de lungă durată al Kremlinului, după ce l-a înlocuit pe Serghei Șoigu, în cadrul unei remanieri surprinzătoare la vârful conducerii militare a Rusiei.

La discuții au participat, de asemenea, Șoigu – în noul său rol de șef al Consiliului de Securitate al țării -, generali ai armatei și alți oficiali guvernamentali responsabili de producția și industria de armament.

Putin a vorbit din ce în ce mai mult în ultima perioadă despre importanța depășirii Ucrainei la nivel de producție, văzând calea Moscovei spre victorie prin intermediul industriei sale interne de armament în plină expansiune.

„Trebuie, fără nicio exagerare, să facem și mai mult.

Deși s-au făcut multe, trebuie să se facă și mai mult în sectorul producției de apărare”, a insistat miercuri Putin.

„Trebuie să ne dublăm şi să ne triplăm eforturile” în direcția creșterii semnificative a ritmului producției de armament, a precizat el.

Armele de ultimă generație nu numai că ar aduce victoria mai aproape, a adăugat liderul de la Kremlin, dar ar reduce și numărul victimelor rusești.

„Cu cât sunt mai eficiente mijloacele de distrugere, cu cât sunt mai precise, cu cât sunt mai puternice, cu atât avem mai puține pierderi.

Acesta este un aspect esențial în lupta armată”, a mai declarat el.

Trupele Moscovei au lansat săptămâna trecută un asalt terestru major asupra regiunii ucrainene Harkov din nord-estul țării, încercând să extindă linia frontului pentru a-și pune în evidență avantajul în materie de soldați și de muniții.

„Începând din acest an, în toate direcțiile, trupele noastre își îmbunătățesc constant, în fiecare zi, pozițiile”, a mai susținut Putin.

De asemenea, Putin a justificat numirea vicepremierului Belousov în funcţia de ministru al apărării, afirmând că este nevoie de inovaţie şi de un management eficient.

Putin a spus că Rusia cheltuieşte puţin peste 8,7% din produsul intern brut pentru armată şi securitate.

„Acesta este un buget mare.

Şi suntem obligaţi să îl folosim cu atenţie şi în mod eficient”, a adăugat el, potrivit DPA și Agerpres.

Andrei Belousov, în vârstă de 65 de ani, are sarcina de a integra sectoarele economice care sunt importante pentru securitate şi armată în economia generală, a precizat Putin.

Totodată, președintele rus i-a mulţumit lui Serghei Şoigu pentru restructurarea armatei din ultimii ani.

„Multe lucruri nu au fost clare pentru noi sau pentru cei implicaţi în construirea forţelor armate înainte de începerea ostilităţilor”, dar Şoigu a reuşit să organizeze armata astfel încât aceasta să fie capabilă să facă faţă cerinţelor vremurilor, a mai spus şeful statului.

În calitate de secretar al Consiliului Naţional de Securitate, Şoigu va fi responsabil şi în viitor de problemele legate de armament.

Conform unor experți citați de agenția germană de presă DPA, Putin l-a înlocuit pe apropiatul său din funcţia de ministru al apărării pentru că era nemulţumit de progresele făcute de armata rusă în războiul împotriva Ucrainei.

Recentele scandaluri de mită din jurul lui Şoigu sunt o dovadă a slăbirii tot mai accentuate a poziţiei politicianului, consideră acești experţi.

Citiți și:

Lasă un răspuns