Important general rus din Ministerul Apărării, reținut pentru corupție. Iuri Kuznețov, ridicat de mascați direct din pat

Spread the love

Șeful Direcției principale de personal a Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Iuri Kuznețov, a fost reținut la Moscova, relatează agenția TASS citând forțele de ordine.

„Generalul-locotenent Kuznețov a fost reținut în calitate de suspect într-o cauză penală.

Investigarea cazului este efectuată de către Departamentul Principal de Investigații Militare al Comitetului de Investigații al Federației Ruse.

Anchetatorul a solicitat deja instanței să aleagă o măsură preventivă sub formă de detenție”, a declarat o sursă oficială pentru agenția rusă de știri.

Ulterior, un comunicat oficial a precizat că generalul, în vârstă de 55 de ani, „este suspectat că a luat mită pe scară largă”.

El a fost arestat și plasat în arest preventiv, potrivit aceleiași surse.

Potrivit anchetatorilor, Kuznețov a primit mită pentru a favoriza societăți comerciale atunci când a condus un departament al Statului Major rus între 2021 și 2023.

În timpul unei percheziții la domiciliul său, au fost confiscate peste 100 de milioane de ruble (peste un milion de euro la cursul de schimb actual), monede de aur și ceasuri de lux, se arată în comunicat.

Reținerea lui Kuznețov fusese semnalată anterior de mai multe canale de Telegram.

#Putin’s purge continues.

The FSB has arrested the MoD Personnel Director and former head of the State Secrets Protection Service, Lieutenant General Yuri Kuznetsov.

I give Gerasimov 2-3 weeks.

This could actually be an FSB power play with Putin willing to back his old buddies.

pic.

twitter.

com/JiJ5usR1D6După cum se precizează pe site-ul departamentului militar, în 2010, Kuznețov a fost numit șef al Direcției a 8-a a Statului Major General al Forțelor Armate, iar în mai 2023 – șef al Direcției Principale de Personal.

Înainte de aceasta, el „a ocupat diferite funcții în cadrul serviciului pentru protecția secretelor de stat”.

Kuzneţov nu s-a prezentat luni la serviciu din cauza anchetei, au relatat bloggeri militari proguvernamentali.

O sursă a canalului Telegram VCK-OGPU a relatat că generalul a fost săltat direct din pat luni dimineaţă, în jurul orei 05:00, din vila sa în districtul Istria al Moscovei, potrivit publicaţiei The Moscow Times, citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, mascaţi cu cagule şi înarmaţi cu răngi de oţel au deschis porţile şi au scos geamurile casei prin care au intrat în locuinţă.

Unele canale Telegram au transmis că locuinţa responsabilului de cadre al Ministerului Apărării rus „a fost luată cu asalt” de trupele speciale.

În momentul descinderii acestora în casă se afla şi soţia generalului Kuzneţov.

Anterior, ea a lucrat în Comisia de cooperare tehnico-militară cu statele străine la Academia Forţelor Strategice de Rachete, precum şi în alte structuri ale Ministerului Apărării.

Şi ea a fost reţinută pentru a fi audiată de Comisia de anchetă.

Reținerea lui Kuznețov continuă seria de măsuri luate de autorități la Ministerul rus al Apărării în ultimele săptămâni.

Timur Ivanov, viceministrul rus al Apărării, a fost arestat recent pentru presupuse fapte de corupție.

După el, au mai fost arestați în același dosar antreprenorul Serghei Borodin și Alexander Fomin, fondatorul companiei de construcții OlimpSitiStroy.

Fomin este acuzat că a dat de mită, Ivanov și Borodin sunt acuzați de primire de mită.

Apoi a fost arestat și Anton Filatov, un fost subordonat al ministrului adjunct al Apărării din Rusia.

Iar la începutul lunii mai, serviciul de Informații pentru Apărare al Regatului Unit spunea că Serviciul Federal de Securitate (FSB) l-a interogat pe prim-viceministrul Apărării din Rusia, Ruslan Țalikov, care este bun prieten cu Serghei Şoigu, fostul ministru al Apărării.

Observatorii situației politice din Rusia au sugerat la momentul respectiv că arestările semnalează o epurare care are drept scop inclusiv înlăturarea lui Șoigu.

Acest lucru s-a și întâmplat, duminică, când Vladimir Putin a decis demiterea lui Șoigu de la șefia ministerului Apărării și înlocuirea sa cu Andrei Belousov, un economist și un om de încredere al liderului de la Kremlin.

Lasă un răspuns