Statele Unite au cerut marți Georgiei să „schimbe cursul” după adoptarea unei legi controversate privind „influența străină” în această țară din Caucaz, potrivit AFP.
„Credem că guvernul georgian trebuie să schimbe cursul față de cel pe care îl urmează în prezent”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Vedant Patel, în cadrul unei conferințe de presă.
Parlamentul de la Tbilisi a aprobat marți în a treia și ultima lectură controversatul proiect de lege privind „agenții străinătății”, numit „legea rusă” de contestatarii săi, care au declanșat proteste uriașe în Georgia față de adoptarea legii, relatează Reuters.
Legea va merge acum la președintele pro-european al Georgiei, Salome Zourabichvili, care foarte probabil își va folosi dreptul de veto pentru a respinge actul legislativ.
Însă parlamentul georgian poate trece peste votul de veto al lui Zourabichvili prin organizarea unui vot suplimentar asupra proiectului.
Proiectul de lege a provocat mitinguri masive ale opoziţiei, dintre care unele au fost reprimate.
Protestatarii, care demonstrează de la începutul lunii aprilie, au poreclit-o „legea rusă”, deoarece imită legislaţia folosită de Kremlin pentru suprima vocile disidente.
„Această lege înseamnă că nu vom adera la Europa”, a declarat luni pentru AFP Mariam Kalandadze, o protestatară în vârstă de 22 de ani, deşi „este ceva ce mi-am dorit întotdeauna”, a adăugat tânăra.
Zeci de mii de persoane au manifestat duminică, unele dintre ele rămânând peste noapte pentru a-i împiedica pe deputaţi să intre în parlament.
Mitingurile au avut loc într-un climat de tensiune, autorităţile avertizând că vor aresta pe oricine va bloca Parlamentul.