Tribunalul Vaslui a decis luni, 13 mai, că procesul lui Dumitru Buzatu poate să înceapă.
”Instanța a fost legal sesizată prin rechizitoriu”, a stabilit același judecător care în urmă cu două săptămâni a decis eliminarea înregistrărilor făcute de denunțători în timpul anchetei.
Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de DNA.
Președintele suspendat al Consiliului Județean Vaslui este acuzat că a primit o mită de 1,25 milioane de lei de la omul de afaceri Emil Savin pentru a-i debloca finanțarea unui proces.
„La data rămânerii definitive a încheierii, se va înainta către PICCJ-Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Iaşi, rechizitoriul nr.
19/P/2023, în vederea înlăturării din cuprinsul rechizitoriului a pasajelor ce fac referire la probele excluse prin Încheierea din 29.
04.
2024 pronunţată în cauză”, se arată în hotărârea pronunțată luni de Tribunalul Vaslui.
Înregistrările excluse din dosar sunt cele realizate de denunțătorul Emil Savin în cadrul întâlnirilor avute în biroul lui Dumitru Buzatu de la Consiliul Județean Vaslui, precum și cu expertul, Radu Judele, inculpat și el pentru fapte de corupție în același dosar.
Potrivit datelor din dosar, consultate de HotNews, Tribunalul Vaslui a emis mai multe mandate de supraveghere tehnică în urma plângerii formulate la DNA de omul de afaceri Emil Savin la începutul lunii februarie anul trecut.
Prima dată, instanța admis autorizarea supravegherii telefoanelor lui Dumitru Buzatu, Radu Judele și a altor persoane pe 14 februarie 2023.
Atunci, judecătorul a încuviinţat supravegherea video, audio și prin fotografiere, în mediul ambiental, dar nu a autorizat și purtarea de către denunțător de dispozitive tehnice pentru a obţine fotografii sau înregistrări audio şi video.
În motivarea deciziei de a exclude înregistrările din dosar, judecătorul care soluționează dosarul Buzatu susține că procurorul trebuia să solicite în mod expres autorizarea denunțătorului.
Un mandat ”clasic” de supraveghere nu este suficient, susține Tribunalul Vaslui pe motiv că se încalcă viața privată a inculpatului.
„Scopul urmărit de legiuitor, acela de a acorda o protecţie efectivă şi adecvată vieţii private a persoanei suspectate de comiterea unei infracţiuni, în situaţia efectuării de înregistrări video sau audio de către un investigator sau colaborator, nu poate fi atins în măsura în care judecătorul de drepturi şi libertăţi, la momentul emiterii mandatului de supraveghere tehnică, în condiţiile art.
139 din Codul de procedură penală, nu a cunoscut folosirea investigatorului sub acoperire ori a colaboratorului şi, în consecinţă, nu a avut posibilitatea de a analiza legalitatea şi oportunitatea efectuării de fotografii, înregistrări video sau audio de către acesta”, a motivat judecătorul Trinunalului Vaslui decizia de a exclude înregistrările din dosar.
Avocații lui Dumitru Buzatu au solicitat și excluderea înregistrărilor din momentul în care omul de afaceri Emil Savin i-a oferit geanta cu bani președintelui Consiliului Județean Vaslui pe motiv că filmarea a fost făcută de investigatori pe un spațiu privat și că procurorii aveau nevoie de un mandat special.
Această solicitare a fost respinsă însă de Tribunal, judecătorul arătând că martorii din dosar au confirmat că ferma piscicolă era un spațiu public.
Procurorii DNA au la dispoziție trei zile pentru a contesta decizia privind excluderea înregistrărilor din dosar.
Reamintim că Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv timp de șapte luni după ce în septembrie anul trecut a fost prins de DNA având în portbagaj o geantă cu 1,25 milioane de lei.
Bani despre care omul de afaceri Emil Savin a reclamat că reprezenta 10% din valoarea proiectului finanțat de CJ Vaslui și pe care Buzatu i-ar fi cerut, indirect, cu titlu de mită.
Luna trecută, Dumitru Buzatu a fost plasat în arest la domiciliu de către Tribunalul Vaslui, măsura fiind prelungită la sfârșitul săptămânii trecute.