Slovacia vrea să construiască o nouă unitate nucleară. Rosatom, exclusă de la licitație

Spread the love

Guvernul slovac ia în considerare construirea unei noi unităţi nucleare, cu o capacitate de până la 1,2 gigawaţi (GW), şi ar putea lua o decizie la ședinta executivului de miercuri, a anunţat luni premierul Robert Fico.

Decizia va reprezenta o bază pentru măsuri concrete în vederea pregătirii proiectului, a adăugat șeful guvernului de la Bratislava, potrivit Reuters și Agerpres.

De mult timp Slovacia susţine energia nucleară şi hidro.

Compania de utilităţi Slovenske Elektrarne, unde statul deţine o participaţie de 33%, a finalizat anul trecut Unitatea 3, de 472 megawaţi (MW), de la centrala nucleară Mochovce, şi acum finalizează altă unitate, la aceeaşi centrală, un proiect care îşi are rădăcinile în perioada comunistă.

„Avem un acord prin care Slovacia este interesată în construirea, sub proprietatea statului, a unei unităţi nucleare masive, cu o producţie de până la 1,2 gigawaţi”, a declarat Fico.

Slovacia, prin Slovenske Elektrarne, operează în prezent două unităţi nucleare, cu o capacitate de 505 MW fiecare, la Jaslovske Bohunice, pe lângă uzina din Mochovce.

Ministrul Economiei, Denisa Sakova, a anunţat că furnizorul noii unităţi nucleare va fi ales în urma unei licitaţii, nefiind permisă participarea grupului rus Rosatom.

Obiectivul Guvernului este de a finaliza licitaţia până în 2027.

„Ne aşteptăm ca marile companii active în domeniul energiei nucleare să fie interesate, inclusiv cele din Franţa, SUA sau Coreea de Sud”, a adăugat Sakova.

Lasă un răspuns