VIDEO „Instituțiile ar trebui să destructureze aceste grupări mafiote”. Cum vor să reducă partidele de tineret traficul de droguri

Spread the love

Ce spun partidele politice de tineret când vine vorba despre reducerea traficului de droguri? Trei din șase președinți de tineret susțin „înăsprirea” pedepselor pentru dealeri.

Răzvan Biro (AUR) spune că este necesară „creșterea anilor de detenție” pentru că unii se îmbogățesc „pe spatele unor drame”.

Mihai Costea (USR) afirmă, la rândul lui, că statul a eșuat când vine vorba despre consumul de droguri, întrucât „nu a adoptat politicile necesare”.

HotNews.

ro a realizat o serie de mini-interviuri video cu liderii partidelor de tineret PSD, AUR, USR, Forța Dreptei, PMP și UDMR, despre acțiunile politice ale organizațiilor cu impact asupra tinerilor din România.

Jurnalista HotNews.

ro Alexandra Nistor a abordat teme de interes pentru publicul tânăr, precum armata obligatorie, traficul de droguri, condiții în căminele studențești, LGBTQ, măsuri politice adoptate în ultimul an și sfaturi în vederea celor patru runde de alegeri de anul acesta.

*HotNews.

ro a lansat invitația participării la aceste interviuri și către TNL (tineret PNL), însă aceștia au refuzat invitația.

În luna martie, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea 2 Mai, care prevede că persoanele condamnate pentru trafic de droguri de mare risc merg obligatoriu la închisoare, neputând primi pedepse cu suspendare.

Actul normativ a fost inițiat după tragedia de la 2 Mai, din vara anului 2023, când Vlad Pascu, drogat fiind la volan, a intrat cu mașina într-un grup de tineri care mergeau pe marginea drumului, iar doi dintre ei au murit.

În acest context, am întrebat președinții de tineret ce ar face pentru a reduce traficul de droguri.

Răzvan Biro, președinte AUR Tineret: „Noi considerăm că sunt sancțiuni mult prea lejere, sancțiuni care ar trebui să fie mult mai drastice în ceea ce presupune traficul.

Apoi, trebuie descurajat consumul, atât prin campanii de conștientizare, cât și prin diferite acțiuni și programe, care să-i ajute pe tinerii consumatori de droguri să renunțe la acestea și să se reintegreze în societate.

Creșterea anilor de detenție și orice alte măsuri care ar putea să descurajeze traficul de droguri.

Prin această activitate unii fac averi, din păcate, averi care se construiesc pe spatele unor drame, iar noi trebuie să descurajăm totalmente, de la nivelul societății românești, astfel de practici”.

Cristian Opriș, președinte Forța Dreptei Tineret: „Suntem susținători și chiar am votat toate proiectele legislative de înăsprire a pedepselor pentru dealerii de droguri, consumul de droguri, dar, în același timp, cred că trebuie să ne uităm atent la cum putem să prevenim aceste lucruri.

Cred că trebuie să ne aplecăm și asupra prevenției și să investim în centre de dezintoxicare pentru tinerii care sunt dependenți în momentul de față”.

Alexandru Ghigiu , președinte PSD Tineret: „Dacă vrem să avem rezultate bune, avem în primul rând nevoie de consiliere, de centre de reabilitare și să discutăm, cu adevărat în societate, despre fenomen.

Avem nevoie să lucrăm la educație, atât a copiilor, cât și a societății.

E un subiect tabu.

Le este rușine să spună că nepotul, copilul consumă droguri, dar asta e realitatea.

Dacă nu acceptăm în primul rând asta, ne va fi foarte greu, indiferent de măsurile luate de guvern”.

Mihai Costea, președinte USR Tineret: „Cred că ar trebui să avem o schimbare de paradigmă – de la a verifica simplul consum de droguri, ceea ce face și cu ce se ocupă acum Ministerul Afacerilor Interne.

L-am văzut și pe Predoiu (n.

r.

– Cătălin Predoiu, ministrul Justiției) cum spunea că statul a eșuat în ceea ce privește consumul de droguri, dar și oprirea traficului.

De ce a eșuat? Pentru că nu au adoptat politicile necesare în ceea ce privește consumul de droguri.

Cât despre trafic, cred că ar trebui să ne concentrăm pe oprirea marelui trafic care, la finalul zilei, poate arăta ca o schemă piramidală care merge de sus în jos, către traficanții mai mici, ajungând să corupă tineri aflați în situații defavorizate”.

Marius Lucian Lupu, președinte PMP Tineret: „Fie că sunt fabricate în România, drogurile sintetice, fie în alte locuri și aduse ilegal în țară, cred că instituțiile ar trebui să destructureze aceste grupări mafiote.

Să nu mai fie droguri pe străzi, asta e problema, de ce sunt droguri pe străzi? Ar trebui să facem mai mult decât împărțirea de pliante și discuții cu tinerii, pentru că acestea se întâmplă după ce tinerii au avut contact cu aceste droguri”.

Szilágyi Dóra Emese, președinte UDMR Tineret: „Văd două măsuri care ar trebui combinate: trebuie să prevenim și trebuie să punem accent foarte mare pe prevenție.

Asta, prin combinarea cât mai multor părți: părinții, psihologii, cadrele didactice, chiar și poliția, care să pregătească tinerii pentru situații de genul «Vrei sau nu vrei? Încerci sau nu încerci?».

Pe de altă parte, trebuie înăsprite pedepsele pentru traficanții de droguri”.

CITEȘTE ȘI: Legea 2 Mai a fost adoptată de Camera Deputaților: Traficanții de droguri merg obligatoriu la pușcărie „Explozie” de droguri sintetice în România.

Procurorul general: Fenomenul nu poate fi controlat doar prin metode penale Ministrul Justiției se opune dezincriminării posesiei de canabis pentru consum propriu: „Nu voi fi niciodată de acord”

Lasă un răspuns