LIVE Război în Ucraina – ziua 808: Kievul anticipează o „faza critică” a războiului cu Moscova / Ofensiva terestră a rușilor din Harkov, „operațiune psihologică” pentru a îndepărta trupele ucrainene din estul țării

Spread the love

„Faza critică” în războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei va veni în următoarele două luni, a declarat Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ucrainene, în contextul în care și președintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina se confruntă cu o „nouă etapă” în război.

Forțele ruse au început o nouă operațiune ofensivă vineri, care vizează regiunea Harkov, a mai spus liderul de la Kiev.

10:34 Rusia a susținut sâmbătă că a respins o serie de atacuri ucrainene pe teritoriul său, folosind drone și rachete, conform Reuters.

Într-o declarație postată pe Telegram, ministerul rus al Apărării a precizat că forțele sale au doborât 21 de rachete și 16 drone în regiunile ruse Belgorod, Kursk și Volgograd.

10:00 Statul Major Ucrainean a afirmat în estimarea de sâmbâtă că în ziua anterioară au fost „lichidați” 1.

320 de soldați ruși, acesta fiind un bilanț record în cadrul războiului ce durează de mai bine de doi ani.

08:26 Un batalion de pușcași motorizați ruși a refuzat să participe la asaltul terestru din regiunea Harkov, potrivit grupului de partizani Atesh, scrie The Kyiv Independent.

Luptele continuă în regiune, deși trupele ucrainene au ținut piept încercării inițiale de a străpunge liniile de apărare ale Ucrainei.

Un membru din grupul de partizani Atesh, care servește într-un batalion de pușcași motorizați din cadrul Corpului 44 al Armatei Forțelor Armate Ruse, a declarat că batalionul a refuzat categoric să participe la ofensiva împotriva regiunii Harkov.

Membrul Atesh a declarat că soldații erau precauți din cauza fortificațiilor de înaltă calitate care au fost construite de-a lungul graniței ruso-ucrainene.

El a mai spus că militarii au fost martorii unor operațiuni rusești de sabotaj și recunoaștere în regiune care nu au avut succes.

„Având în vedere acest lucru, când .

.

.

a fost dat ordinul, o parte a unității a refuzat să îndeplinească voința criminală a comandamentului”, a spus partizanul.

Atesh a declarat că membrii grupului continuă să lucreze cu forțele ucrainene pentru a respinge atacurile rusești în regiunea Harkov.

07:53 Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat, într-un interviu publicat vineri, că se așteaptă ca războiul împotriva Rusiei, care durează de 26 de luni, să intre într-o fază critică în următoarele două luni, deoarece Moscova încearcă să exploateze întârzierile în furnizarea de arme către Kiev, informează Reuters.

07:30 Construcția unei instalații de depozitare a armelor nucleare tactice rusești în Belarus a început probabil în martie 2023, lângă orașul Asipovici, care a servit drept bază militară încă din vremea sovietică, scrie New York Times, care a analizat imagini din satelit, potrivit Ukrainska Pravda.

–––––

Lasă un răspuns