Israelul ordonă evacuarea mai multor cariere din Rafah înainte de a extinde operațiunea militară

Spread the love

Israelul a cerut sâmbătă locuitorilor din mai multe zone din orașul Rafah, ultimul bastion al rezistenței Hamas din Fâșia Gaza, să evacueze și să se îndrepte către „zona umanitară extinsă” din Al-Mawasi, relatează Reuters și The Times of Israel.

Lt.

Col.

Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene pentru limba arabă, a publicat pe X o listă a noilor zone care trebuie evacuate.

Săptămâna trecută, armata israeliană a emis un avertisment de evacuare pentru periferia de est a Rafah, înainte să intre în zonă.

Cel mai recent avertisment acoperă taberele Rafah și Shaboura și cartierele Geneina și Khirbat al-Adas.

Civilii sunt îndrumați să se mute într-o „zonă umanitară” extinsă în zonele al-Mawasi și Khan Younis.

De asemenea, Adraee îi avertizează pe palestinieni să nu se deplaseze către granița cu Israelul.

Aproximativ un milion de palestinieni, care au fugit din alte părți ale enclavei în timpul războiului, se adăpostesc în Rafah.

Mișcarea de astăzi vine după ce cabinetul de securitate a votat joi seară pentru a aproba o extindere „măsurată” a operațiunii militare la Rafah.

Un ordin separat de evacuare este dat pentru nordul Gazei, în zona Jabaliya.

În acest caz, civililor li se spune să se mute în adăposturile de la vest de orașul Gaza.

„Te afli într-o zonă de luptă periculoasă.

Hamas încearcă să-și reconstruiască capacitățile în zonă și, prin urmare, armata israeliană va lucra cu mare forță împotriva organizațiilor teroriste din zona în care vă aflați”, spune Adraee.

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat vineri că fluxul de ajutoare umanitare pentru Fâșia Gaza ar putea fi oprit în câteva zile, în contextul în care trupele israeliene își continuă ofensiva terestră împotriva luptătorilor palestinieni în supra-aglomeratul oraș Rafah, un coridor cheie pentru proviziile destinate acestei enclave amenințate de foamete.

Tancurile israeliene au ocupat principalul drum care desparte jumătățile estică și vestică ale Rafah, încercuind efectiv partea estică a orașului, într-un asalt care a determinat Washingtonul să blocheze o parte din ajutorul militar acordat aliatului său.

Locuitorii au descris vineri explozii aproape constante și tiruri de armă la est și nord-est de orașul situat la marginea sudică a Fâșiei Gaza, lupte intense desfășurându-se între forțele israeliene și militanții din Hamas și Jihadul Islamic.

Hamas a afirmat că a întins o ambuscadă tancurilor israeliene în apropierea unei moschei din estul orașului, semn că israelienii au pătruns și avansat mai mulți kilometri în Rafah.

Israelul a ordonat civililor să părăsească partea de est a Rafah, forțând zeci de mii de oameni să caute adăpost în afara orașului, care a fost anterior ultimul refugiu pentru mai bine de un milion de persoane care au fugit din alte părți ale enclavei în timpul războiului.

Israelul spune că nu poate câștiga războiul fără a ataca Rafah, pentru a elimina miile de luptători Hamas despre care crede că se adăpostesc acolo.

Hamas susţine că va lupta cu armata israeliană pentru a se apăra.

Lasă un răspuns