Motivele din spatele turneului-eveniment al președintelui chinez în trei țări europene. De ce au fost alese tocmai ele?

Spread the love

Deși are imaginea unui conducător activ, în ultimii ani, președintele Chinei, Xi Jinping, nu a mai călătorit atât de mult în afara țării sale.

În Europa, exceptând teritoriul Federației Ruse, nu a mai pus piciorul de dinaintea izbucnirii pandemiei Covid-19, în 2019.

Iar când a avut loc, orice deplasare externă a fost atent gândită pentru a transmite un mesaj politic, cum a fost, în 2023, cazul vizitei lui Xi în Rusia.

Acum, în 2024, prima ieșire internațională a lui Xi Jinping a fost într-un tur de trei state europene, două din UE, una din afara Uniunii: Franța, Serbia și Ungaria.

Fiecare dintre opririle lui a fost aleasă pentru a transmite diverse mesaje despre relațiile Chinei cu acest continent și despre tensiunile de pe scena globală.

Înainte de acest tur european al lui Xi, însă, numeroși lideri europeni s-au perindat pe la Beijing.

Olaf Scholz (Germania), Emmanuel Macron (Franța), Pedro Sánchez (Spania), Ursula von der Leyen (Comisia Europeană) și Charles Michel (Consiliul European) s-au numărat printre cei care l-au vizitat pe Xi, în ultimul an, pentru a vorbi despre relațiile economice, autonomie strategică, problema Taiwanului sau drepturile omului.

Citește mai multe pe Panorama.

Lasă un răspuns