LIVE VIDEO Putin agită armele nucleare de „Ziua Victoriei”: „Nu vom permite nimănui să ne amenințe. Forțele strategice sunt mereu gata de luptă”

Spread the love

Rusia sărbătorește joi victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, într-un moment în care relațiile cu Occidentul se deteriorează tot mai mult, iar trupele rusești avansează în Ucraina, oferind Kremlinului optimism în privința victoriei, scrie Reuters.

HotNews.

ro transmite cele mai importante momente ale paradei:10:24 Putin a făcut referire la războiul din Ucraina și la confruntarea cu Occidentul.

„Rusia trece printr-o perioadă dificilă, viitorul țării depinde de noi”, a spus el.

10:19 „Vedem cum adevărul despre Al Doilea Război Mondial este denaturat”, a spus Putin.

„Rusia nu a denigrat niciodată rolul aliaților în Al Doilea Război Mondial”, a adăugat el.

„Rusia va face totul pentru a evita o confruntare globală”, a adăugat el.

Dar „nu vom permite nimănui să ne amenințe”, a subliniat liderul de la Kremlin.

„Forțele strategice sunt mereu gata de luptă”, a asigurat el, cu referire la armele nucleare ale Moscovei.

10:15 Putin ține în aceste momente un discurs, adresat forțelor militare și rușilor în general, dar și comunității internaționale, care urmărește evenimentul.

10:10 Putin, comandantul-șef al forțelor armate ale Rusiei, inspectează parada pentru a 21-a oară, în timp ce peste 9.

000 de persoane și 70 de echipamente sunt expuse.

„Coloana include regimente, batalioane și companii pe tipuri și ramuri de trupe, echipaje de la Suvorov )școala militară), Nakhimov (școala navală), școli de cadeți, bărbați din Armata Tineretului, femei – personal militar, cazaci și o orchestră militară combinată”, a declarat săptămâna trecută ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, pentru agențiile de presă rusești.

El a precizat că participanții la „operațiunea militară specială” – formula folosită de Moscova pentru războiul împotriva Ucrainei – defilează și în acest an.

Parada se încheie cu un survol al echipelor de acrobație aeriană ale Forțelor Aeriene Ruse.

Vladimir Putin, care a ajuns la putere la doar opt ani după destrămarea Uniunii Sovietice, este așteptat să ia cuvântul la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie.

Oficialii au anunțat că la parada propriu-zisă vor fi expuse mai puține echipamente militare decât la paradele care aveau loc înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

Putin își prezintă războiul ca parte a unei lupte cu Occidentul, pe care îl acuză că a uitat rolul jucat de Uniunea Sovietică în înfrângerea Germaniei naziste.

Marți, liderul de la Kremlin a început un nou mandat de șase ani, după victoria zdrobitoare din alegerile pe care criticii le-au catalogat drept fraudate.

„Vreau să mă înclin în fața eroilor noștri, a participanților la operațiunea militară specială, în fața tuturor celor care luptă pentru Patrie”, a declarat Putin în momentul în care a depus jurământul.

Putin a promis victoria în acest război, în care forțele rusești avansează împotriva forțelor ucrainene, în ciuda ajutorului de sute de miliarde de dolari din partea Statelor Unite și a aliaților săi.

Însă sfârșitul războiului este încă departe.

Dovadă au stat atacurile atribuite ucrainenilor, care au lovit peste noapte cel puțin două regiuni rusești.

Uniunea Sovietică a pierdut 27 de milioane de oameni în cel de-al Doilea Război Mondial, inclusiv multe milioane în Ucraina, dar în cele din urmă a împins forțele naziste înapoi spre Berlin, unde Hitler s-a sinucis, iar steagul roșu al victoriei sovietice a fost ridicat deasupra Reichstagului în 1945.

Capitularea necondiționată a Germaniei naziste a intrat în vigoare la ora 23:01, pe 8 mai 1945, marcată drept „Ziua Victoriei în Europa” de către Franța, Marea Britanie și Statele Unite.

La Moscova era deja 9 mai, care a devenit „Ziua Victoriei” a Uniunii Sovietice în ceea ce rușii numesc Marele Război Patriotic din 1941-45.

Paradele vor avea loc în mai toate marile orașe ale Rusiei.

Spre deosebire de unele dintre paradele din trecut, la Moscova nu vor fi prezenți lideri din Occident.

Rusia a precizat că ambasadorii țărilor „neprietenoase” – în general Occidentul și cele care sprijină Ucraina – nu au fost invitați la paradă.

Vor fi însă prezenți liderii din Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Cuba, Laos și Guineea-Bissau.

Nici Rusia, nici Ucraina nu publică date fiabile privind numărul de oameni pe care i-au pierdut în război, deși estimările serviciilor de informații occidentale plasează numărul total de morți și răniți la câteva sute de mii.

Oficialii ruși avertizează că războiul din Ucraina intră în cea mai periculoasă fază de până acum – Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu care ar putea să implice cele mai mari puteri nucleare ale lumii.

Criza s-a adâncit în ultimele săptămâni: Președintele american Joe Biden a avizat un ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Marea Britanie a declarat că Ucraina are dreptul de a lovi Rusia cu arme britanice, iar președintele francez Emmanuel Macron a refuzat să excludă trimiterea de trupe franceze pentru a lupta împotriva forțelor rusești.

Rusia a reacționat luni, anunțând că va exersa desfășurarea de arme nucleare tactice în cadrul unui exercițiu militar, acuzând amenințările din partea Franței, Marii Britanii și Statelor Unite.

Lasă un răspuns