Deși mai este o lună până la alegeri, statul nu a reușit să creeze, așa cum și-a propus, un canal direct de comunicare cu Meta, Google și TikTok, pentru perioada electorală, ca orice „conținut denigrator” să fie eliminat în câteva zeci de minute.
Ministrul PSD al Digitalizării, Bogdan Ivan, a spus joi că pregătește „un ordin de ministru pentru a crea la modul foarte coerent pe perioada electorală și preelectorală un astfel de mecanism” și că în continuare sunt discuții tehnice între reprezentanții instituțiilor din România și cei ai marilor companii”.
Întrebat de HotNews.
ro când se va crea totuși acel mecanism promis chiar de ministrul Ivan prin care statul să comunice direct cu marile platforme pentru eliminarea conținutului ilegal, acesta a spus că sunt în continuare discuții tehnice.
Nouă instituții vor coopera pentru eliminarea conținutului ilegal de pe internet, inclusiv cel creat cu Inteligența Artificială (IA) generativă (n.
a.
deepfake), dar și pentru combaterea dezinformării online în acord cu Regulamentele UE, se arată într-un Memorandum aprobat marți de Guvern.
Dacă deciziile acestui comitet național de coordonare au implicații și în domeniile apărării, ordinii publice sau securității naționale, la lucrări vor fi invitate și autoritățile competente.
Memorandumul adoptat de Guvern prevede constituirea, la nivelul României, a unui Comitet cu rol de coordonare în ceea ce privește aplicarea reglementarilor europene referitoare la date, inclusiv la guvernanţa şi reutilizarea datelor, la serviciile digitale și la inteligența artificială.
Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat în luna martie că Guvernul urmează să adopte acest memorandum pentru a fi clarificate atribuțiile mai multor instituții și a se crea instrumente practice prin care conținutul creat cu Inteligența Artificială (IA) generativă (n.
a.
precum deepfake) să nu poată fi încărcat decât prin semnalizarea clară că nu reflectă realitatea.
Totul pentru aplicarea în special a două mari regulamente UE: Digital Services Act (DSA) și Artificial Intelligence (AI) Act.
Comitetul de coordonare pentru date, servicii digitale și inteligența artificială va fi constituit din următoarele instituții competente:Componența Comitetului poate fi modificată/completată prin identificarea altor autorități relevante.
Principalele obiective ale Comitetului de coordonare pentru date, servicii digitale şi inteligenţa artificială sunt:Membrii Comitetului vor coopera inclusiv în transmiterea de informații într-un mod concertat în situația în care serviciile de platformă esențiale sunt sub investigație de piață, potrivit documentului.
Cooperarea va avea loc prin acțiuni care se vor desfășura atât la nivelul conducerii, dar și la nivel de experți.
Comitetul de coordonare pentru date, servicii digitale și inteligența artificială poate să formuleze opinii/recomandări cu privire la subiectele care intră în sfera de competență a acestuia.