Xi Jinping a lăudat guvernul premierului ungar Viktor Orban pentru că urmărește o politică externă „independentă” și „sfidează” direcția marilor puteri, într-un mesaj dat publicității cu puțin timp înainte de a ajunge la Budapesta, în cadrul turneului european care, potrivit analiștilor, are rolul de a exploata diviziunile din UE și NATO.
Președintele chinez, care urmează să călătorească miercuri seară din Serbia în Ungaria, în cadrul turneului său european de cinci zile, a cerut Budapestei să „conducă” relațiile dintre națiunile din Europa Centrală și de Est și China.
„Am trecut împreună prin greutăți și am sfidat împreună politicile de putere în mijlocul unor relații internaționale volatile”, a spus Xi, potrivit versiunii în limba engleză a articolului publicat de grupul media maghiar Magyar Nemzet.
„Am găsit calea noastră respectivă pentru ca statele suverane să desfășoare independent schimburi prietenoase cu alte țări”, a adăugat liderul de la Beijing.
Comentariile au părut a fi o referire la modul în care Orban, cel mai longeviv prim-ministru al Europei, a sfidat presiunile Bruxelles-ului, SUA și NATO, menținând relații de prietenie cu Moscova și aprofundând legăturile de afaceri cu China.
China consideră Ungaria drept unul dintre cei mai apropiați parteneri ai săi din Europa, Beijingul promițând Budapestei numeroase investiții.
Un potențial proiect aflat în discuție este o fabrică de vehicule electrice pentru Great Wall Motor din China, au declarat oficialii chinezi, în urma investițiilor făcute de producătorul de vehicule electrice BYD și de producătorul de baterii CATL.
Cu toate acestea, ministrul maghiar de externe Péter Szijjártó a declarat că relatările potrivit cărora Xi ar putea anunța planurile pentru fabrică în timpul vizitei sale sunt premature.
„A vorbi despre anumite companii în timpul negocierilor, înainte de încheierea oricărui acord, este contrar intereselor naționale ale Ungariei”, a spus el.
În decembrie anul trecut, gigantul chinez BYD a anunțat construirea unei noi baze de producție de vehicule energetice în orașul Szeged din sudul Ungariei.
Din 2016, BYD deține deja o fabrică în orașul Komárom din nord-vestul Ungariei, care asamblează autobuze electrice.
În contextul vizitei, Budapesta nu va fi singura care va avea parte de o închidere totală, același lucru fiind valabil și pentru presa independentă.
Cu doar o zi înainte de sosirea președintelui, jurnaliștii au fost lăsați lăsați în beznă: nu exista nicio informație despre programul oficial, nici despre conferințele de presă la care presa ar putea fi invitată.
Un lucru este cert: potrivit portalului de investigații VSquare, capitala ungară s-a pregătit pentru vizita la nivel înalt cu cel mai înalt protocol de securitate, la un nivel similar cu cel pus în aplicare în timpul vizitei Papei Francisc în Ungaria anul trecut.
Restricțiile de circulație vor fi deosebit de stricte, întreaga zonă a castelului, unde se află birourile premierului Viktor Orbán și ale președintelui Tamás Sulyok, va fi închisă.
Se vorbește chiar de închiderea popularei atracții turistice – funicularul de pe Dealul Castelului din Budapesta.
Momentul vizitei ar putea avea, de asemenea, o semnificație simbolică: 9 mai este Ziua Europei și cea de-a 20-a aniversare a aderării Ungariei la Uniunea Europeană, care a fost sărbătorită fără evenimente guvernamentale majore.
Guvernul ungar este un aliat loial de lungă durată al Chinei și a oferit totul, de la proiectul feroviar Budapesta-Belgrad până la fabrici de baterii și uzine de vehicule electrice.
Pe măsură ce întâlnirea se apropie, există un flux constant de speculații cu privire la ceea ce ar putea fi în meniu.
O posibilitate este construcția unei căi ferate până la aeroportul din Budapesta, folosind împrumuturi chinezești, subcontractori chinezi și tehnologie chineză.
Într-un interviu recent, directorul general al Paks II Zrt.
Gergely Jákli, a lăsat de asemenea să se înțeleagă că chinezii ar putea fi implicați chiar în proiectul rusesc de extindere a centralei nucleare de la Paks.
Jákli a mai spus că, deocamdată, doar urmăresc posibile „puncte de intrare”.
În orice caz, vizita lui Xi ar putea fi o bună ocazie de a analiza situația și de a se cunoaște reciproc.
Szijjártó a declarat că se așteaptă ca cel puțin 16 acorduri să fie semnate cu China în timpul vizitei lui Xi în Ungaria, acoperind infrastructura și sectoarele construcțiilor, energiei și industriei.
Cele două țări vor începe un program de cooperare „care să cuprindă întregul portofoliu de energie nucleară”, a spus el.
Potrivit estimărilor chineze citate de Financal Times, investițiile străine directe acumulate de întreprinderile chineze în Ungaria ar putea ajunge la 30 de miliarde de euro până la sfârșitul acestui an.
„Țările noastre trebuie să conducă cooperarea regională”, a declarat Xi în scrisoarea sa, adăugând că Ungaria ar putea ajuta China să aprofundeze legăturile cu țările din Europa Centrală și de Est pentru a asigura relații „stabile” între Beijing și UE.
Xi Jinping și-a început turneul european cu o vizită în Franța, unde oferit puține semne că ar fi pregătit să ofere concesii majore în materie de comerț sau de politică externă.
Agențiile de presă au scris că, în timpul întâlnirilor sale cu Macron, Xi nu a cedat deloc în disputa cu UE, care se plânge că oferta excesivă și cererea slabă din China ar putea amenința industria UE prin dumpingul de produse ieftine pe piețele blocului.
Următoarele două opriri – din Serbia și Ungaria, țările europene cele mai prietenoase cu Rusia – sunt cele care au generat îngrjorări în rândul oficialilor europeni.
Observatorii au declarat că alegerea lui Xi de a vizita Serbia și Ungaria a avut rolul de a strânge relațiile cu două țări europene care sunt pro-Rusia și mari beneficiare ale investițiilor chineze.
Obiectivul lui Xi ar fi mai degrabă neutralizarea agendei de securitate economică a UE, inclusiv a amenințărilor tarifare, prin exploatarea diferendelor interne, a explicat pentru Reuters înaintea vizitei, Mathieu Duchatel, cercetător la Institutul Montaigne.
Vorbind despre strategia Chinei față de Europa, Duchatel a observat că aceasta urmează principiul „dezbină și stăpânește”.
„Acest lucru nu este ascuns, ci la vedere”, a arătat el.
Xi, care a sosit marți în Serbia, a atacat dur NATO în legătură cu bombardamentul din 1999 asupra ambasadei chineze din Belgrad, soldat cu trei morți, spunând că chinezii și sârbii nu ar trebui „să uite niciodată” incidentul.
Primindu-l miercuri pe Xi la Belgrad, președintele sârb Aleksandar Vučić a declarat mulțimii că este fericit să îi ureze liderului chinez „cea mai caldă primire din lume”.
Vučić a salutat un acord de liber schimb cu China, care intră în vigoare în iulie și despre care a spus că va „aduce siguranță” agricultorilor sârbi.
Ministrul Construcțiilor și Transporturilor, Goran Vesić, a declarat jurnaliștilor că Serbia va cumpăra trenuri chinezești de mare viteză pentru calea ferată Belgrad-Budapesta, care va fi aproape finalizată până la sfârșitul anului 2024, și că China va participa, de asemenea, la construcția primului metrou din Belgrad.