Un grup de cetățeni dă în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera cele 12 ha retrocedate din Parcul IOR

Spread the love

Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan a dat în judecată Primăria Capitalei pentru a recupera cele 12 hectare retrocedate în Parcul IOR, în mai 2005, în timpul mandatului lui Adriean Videanu.

În documentația depusă la Tribunalul Municipiului București, cetățenii solicită instanței să constate nulitatea absolută a dispozițiilor emise de Primăria Municipiului București prin care terenul a fost retrocedat Mariei Cocoru, deoarece terenul se afla în proprietate publică, și nu în proprietatea privată a primăriei.

Maria Cocoru a fost acționată la rândul ei în judecată prin același demers.

„Acțiunea juridică reprezintă o nouă etapă a luptei duse de locuitorii din cartierul Titan și împrejurimi pentru recuperarea acestei zone extinse a parcului IOR, care în ultimii 2 ani a fost afectată grav prin tăieri ilegale de arbori și numeroase incendii de vegetație.

Mii de locuitori ai zonei au protestat în repetate rânduri și sub diverse forme împotriva distrugerilor, cerând anularea unei decizii nedrepte care văduvește orașul de un loc important pentru recreere și de o sursă vitală de aer curat, biodiversitate, răcoare, sănătate”, se arată în comunicatul de presă transmis de Grupul Civic.

Acțiunea invocă prevederile art.

50 din Legea nr.

10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945–22 decembrie 1989, precum și prevederile art.

192–194 din Codul de procedură civilă.

Concret, Grupul de Inițiativă Civică susține că, după 1968, în toată zona – inclusiv pe parcelele retrocedate – a fost amenajat parc, deci terenul avea statut de proprietate publică.

Astfel, dispozițiile de retrocedare din 18.

05.

2005 nu au respectat condițiile legale în vigoare, terenul neaflându-se în proprietatea privată a Municipiului București, susțin cetățenii.

GiC IOR-Titan s-a constituit ca asociație neguvernamentală non-profit pentru a reprezenta în instanță comunitatea locală, să monitorizeze în continuare și să sesizeze autoritățile cu privire la distrugerea spațiilor verzi și a naturii urbane.

„Asociația Grupul de Inițiativă Civică IOR-Titan este o expresie a comunității, a miilor de oameni care prețuiesc și au multe amintiri neprețuite din parcul nostru drag.

În ultimii aproape 60 de ani, multe generații de copii, tineri, părinți și bunici s-au bucurat de aleile parcului, de răcoarea lacului și de zonele de verdeață, inclusiv din cele aproape 12 hectare din zona adiacentă stației de metrou Titan, zonă verde care a fost distrusă sistematic în ultimii ani, după retrocedarea abuzivă din 2005.

Demersurile noastre au fost și rămân cu caracter civic, participativ, nepartinic și non-profit, în beneficiul Parcului IOR, pentru protecția proprietății publice și a mediului, a naturii din orașul în care trăim”, spune Cristian Șoimaru, președintele Asociației GIC IOR-Titan, potrivit sursei citate.

Pe rolul instanței se mai află un proces pentru anularea dispozițiilor de retrocedare.

Prefectul Municipiului București a atacat în octombrie anul trecut în instanță dispoziția de retrocedare a celor circa 12 ha din Parcul IOR.

Acesta spunea la vremea respectivă că a găsit mai multe elemente vădite de nelegalitate, iar retrocedarea a fost abuzivă.

„În urma analizei celor două dispoziții privind retrocedarea acestor 12 ha, parte din Parcul IOR, am decis să le atac în instanță și să cer anularea lor.

În opinia mea există elemente vădite de nelegalitate în ceea ce privește întocmirea și aprobarea lor de primarul general al municipiului București, în anul 2005.

Din punctul meu de vedere acest teren de 12 ha trebuie să rămână în domeniul public al Municipiului București.

Acest teren nu putea fi retrocedat niciodată, iar retrocedarea din 2005 a fost abuzivă”, a declarat prefectul Rareș Hopincă, prefectul Bucureștiului la vremea respectivă.

Tot toamna trecută, proprietarii celor 12 hectare retrocedate în Parcul IOR au fost amendați de Primăria Capitalei, prin Poliția Locală, cu 35 milioane de euro pentru diminuarea spațiului verde, a anunțat atunci primarul general, Nicușor Dan.

Amenda a fost dată pentru că pe o suprafață de 9.

000 mp din spațiul verde au fost scoși arborii și iarba și zona a fost nivelată.

De la începutul anului 2022 până la finalul lunii august 2023, pe cele circa 12 ha retrocedate în Parcul IOR, au avut loc 15 incendii, în care au ars peste 2 ha din spațiul verde, potrivit datelor transmise de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București Ilfov la solicitarea HotNews.

ro.

La 11 din cele 15 incendii, cauza probabilă stabilită de pompieri este că focul ar fi pornit de la o țigară, două incendii au pornit din cauza focului pus intenționat, iar la restul de la foc făcut pe spațiul verde, care a scăpat de sub control, se arată în răspunsul transmis de pompieri la solicitarea Hotnews.

ro.

În ultimii 2 ani, zeci de arbori de pe bucata retrocedată din parcul IOR, aproape 12 ha, s-au tăiat încât din parc se văd blocurile de pe bd.

Nicolae Grigorescu, deși înainte era „pădure” acolo.

Cetățenii din zonă au alertat Poliția Locală care i-a amendat pe făptași, însă amenda maximă este de 100 lei pentru persoane fizice, iar în 15 zile poate fi plătit jumătate din minim, respectiv 25 de lei.

În afară de aceste amenzi simbolice, autoritățile nu au făcut nimic pentru a opri măcelul arborilor.

Anul trecut, suprafețe importante din spațiul verde au luat foc, iar zeci de copaci s-au uscat în mod misterios, fiind găurit trunchiul.

Reamintim că cele circa 12 hectare de spațiu verde au fost retrocedate în 2005, iar anul trecut proprietarii sau chiriașii au anunțat că doresc să construiască acolo un parc de distracții.

În 2009 cele circa 12 hectare retrocedate din Parcul IOR erau amenajate ca parc.

O arată și mai multe imagini din istoria Google Maps – Street View.

Se văd aleile, trandafirii frumos întreținuți, iarba tunsă, mobilierul urban.

Ulterior, devenind proprietate privată, spațiul verde nu a mai fost întreținut fiind lăsat în paragină.

Lasă un răspuns