Raport: UE are cea mai bună percepţie în lume. Reputaţia SUA scade în lumea musulmană. Percepţiile despre China sunt împărţite în timp ce Rusia are cea mai negativă imagine

Spread the love

Florin Jipa Oamenii din aproape toate ţările chestionate au percepţii pozitive despre Uniunea Europeană, Organizaţia Naţiunilor Unite şi Statele Unite şi percepţii negative despre Rusia.

Raport: UE are cea mai bună percepţie în lume.

Reputaţia SUA scade în lumea musulmană.

Percepţiile despre China sunt împărţite în timp ce Rusia are cea mai negativă imagine Popularitatea Americii ca putere globală este în scădere la nivel mondial, în special în ţările majoritar musulmane, potrivit Indicelui de percepţie a democraţiei din 2024, publicat miercuri.

Analizând aproximativ 63.

000 de respondenţi din 53 de ţări, indicele rezumă atitudinile faţă de democraţie, geopolitică şi jucătorii de putere globală.

Vezi mai multe articole din categoria externe Reputaţia internaţională a Americii a primit o lovitură în anul 2023, în special în ţările musulmane, unde sprijinul neclintit al Washingtonului pentru Israel în războiul său din Gaza s-a dovedit a fi intens divizat.

Cel mai mult, reputaţia SUA a scăzut în Indonezia, Malaezia, Turcia, Maroc, Egipt şi Algeria, dar a avut de suferit şi în unele ţări europene: Elveţia, Irlanda, Ucraina şi Germania.

Statele Unite sunt încă văzute ca având o influenţă pozitivă asupra democraţiei globale de către majoritatea ţărilor din întreaga lume, în special în America Latină, Asia şi mai multe ţări din Europa de Est.

Când vine vorba de percepţiile despre China, lumea este divizată: democraţiile occidentale, în special Statele Unite, ţările europene, Australia, Japonia şi Coreea de Sud, au opinii negative despre China, în timp ce restul lumii are opinii pozitive.

În schimb, oamenii din aproape toate ţările chestionate au percepţii negative despre Rusia.

Referitor la democraţie, peste 85% spun că este important să existe democraţie în ţara lor.

Cu toate acestea, guvernele nu se ridică la înălţimea aşteptărilor democratice ale cetăţenilor lor: doar puţin peste jumătate dintre persoanele chestionate sunt mulţumite de starea democraţiei din ţara lor (58 %).

Pentru al treilea an consecutiv, inegalitatea economică este încă percepută ca fiind ameninţarea numărul unu la adresa democraţiei la nivel mondial (68%), urmată de corupţie (67%) şi influenţa corporaţiilor globale (60%).

Referitor la România, puţin peste 50 la sută consideră că ţara noastră este o ţară democratică, în timp ce aproximativ 80 la sută consideră că democraţia este importantă.

Majoritatea consideră că inegalităţile sociale şi corupţia sunt pericole pentru democraţie, peste 70 la sută.

Aproape 50 la sută dintre români se tem că alegerile nu ar fi corecte în ţara lor

Lasă un răspuns