Oligarhul care l-a ajutat pe Volodimir Zelenski să devină președinte este suspectat într-un dosar de tentativă de omor

Spread the love

Autoritățile ucrainene îl suspectează pe oligarhul Igor Kolomoisky, unul dintre cei mai bogați oameni din Ucraina, că a orchestrat o tentativă de omor într-o dispută de afaceri ce a avut loc cu peste 20 de ani în urmă, a anunțat miercuri poliția națională de la Kiev, citată de Reuters.

Kolomoisky, care l-a susținut pe Volodimir Zelenski în timpul alegerilor prezidențiale organizate de Ucraina în 2019, a fost arestat în septembrie anul trecut într-un dosar de fraudă și spălare de bani.

El a respins acuzațiile la adresa sa.

„Anchetatorii poliției au prezentat o înștiințare de suspiciune unui cunoscut oligarh ucrainean pentru ordonarea unei tentative de omor”, a declarat poliția națională de la Kiev într-un comunicat remis presei.

Deși poliția nu îl numește explicit pe Kolomoisky, ea a publicat o fotografie cu suspectul din dosar în care oligarhul poate fi identificat cu ușurință.

⚡️ Kolomoisky was served a notice of suspicion of organizing a contract killing, – Prosecutor General’s Office.

pic.

twitter.

com/RbTRPLwRv4În cazul în care va fi găsit vinovat, el riscă închisoarea pe viață.

Potrivit poliției ucrainene, suspectul din dosar a încercat să constrângă prin amenințări un avocat care a refuzat să îl ajute să întoarcă o decizie nefavorabilă pentru el.

Decizia a fost luată în 2003 de adunarea generală a acționarilor a unei fabrici siderurgice.

Anchetatorii afirmă că suspectul, prin intermediul bodyguardului său, a ordonat unui grup de 4 membri ai unei organizații infracționale să îl atace pe avocat în vara lui 2003 în orașul Feodosia din Crimeea.

Atacatorii l-au bătut pe bărbat cu o tijă metalică și l-au înjunghiat în piept, stomac și spate, dar soția avocatului i-a împiedicat din a-l ucide și medicii au reușit să îi salveze viața.

Atacatorii au fost prinși și încarcerați.

Serhiy Leshchenko, un fost jurnalist de investigație și legiuitor ucrainean care în prezent ocupă o funcție de consilier în administrația președintelui Zelenski, a declarat într-o postare făcută pe Telegram că disputa dintre Kolomoisky și avocat a fost în legătură cu o decizie luată la întreprinderea Dniprospetsstal din regiunea Zaporojie.

Poliția ucraineană a precizat că miercuri au avut loc 23 de percheziții în 4 regiuni diferite pentru a strânge dovezi suplimentare în acest dosar.

Kolomoisky este fostul patron al PrivatBank, instituție de creditare care a fost naționalizată în 2016 ca parte a unor eforturi de curățare a sistemului bancar ucrainean.

El și-a construit averea după destrămarea în 1991 a Uniunii Sovietice, acumulând putere și afaceri în mass-media până când a ajuns să fie considerat la un moment dat cel mai puternic oligarh din Ucraina.

Între 2014 și 2016 el a ocupat funcția de guvernator al regiunii Dnepropetrovsk, fiind demis de președintele Petro Poroșenko.

La alegerile din 2019 Kolomoisky a finanțat campania lui Volodimir Zelenski, în timp ce imperiul său mediatic l-a susținut pe acesta.

Zelenski, un fost actor devenit politician, l-a învins în cele din urmă pe Poroșenko într-o victorie zdrobitoare care a luat prin surprindere atât analiștii ucraineni, cât și opinia publică internațională.

Lasă un răspuns