“Primăria trebuie să fie principalul partener al companiilor locale.
Cu cât avem mai multe companii de succes, din domenii variate, cu atât vom avea mai multe locuri de muncă bine plătite pentru clujeni, indiferent ce profesie au”.
Având în vedere schimbările legislative și impredictibilitatea fiscală din ultima perioadă, administrația locală trebuie să-și intensifice eforturile pentru a-i ajuta pe angajatori, arată Băltărețu.
“În primul rând, vreau mai puțină birocrație.
Pentru asta, primul meu pas, ca primar, va fi crearea unei platforme digitale unice prin care companiile să interacționeze cu primăria.
Pe de altă parte, deja mă ocup de reducerea formalităților birocratice pentru începerea unei afaceri.
Am depus un proiect de lege prin care se elimină o parte din proceduri pentru obținerea autorizațiilor de funcționare.
Unele afaceri nu vor mai trebui să solicite autorizații, ci își vor desfășura activitatea pe baza unei notificări de funcționare.
De asemenea, proiectul de lege obligă primăriile să înscrie documentele de funcționare într-un registru online disponibil tuturor celor interesați.
”, spune Băltărețu.
Deputatul clujean e și inițiatorul unui proiect de lege care prevede ca toate concediile medicale să se compenseze cu taxele din Declarația 112 și să fie plătite din prima zi de către stat.
“Sunt antreprenor de 20 de ani și știu ce dezechilibre produce în companii furtul ăsta sistematic din partea statului: locuri de muncă mai puține, mai prost plătite, venituri reduse la buget.
În Cluj, un județ cu o amprentă puternic antreprenorială, datoriile statului către companii se ridică în acest an la peste 500 milioane de lei.
Cum pot companiile să supraviețuiască în condițiile în care taxele cresc peste noapte, legislația fiscală se schimbă imprevizibil și statul le mai și fură banii?”, declară Băltărețu, care spune ca proiectul e blocat în comisiile Parlamentului de doi ani.
“Apoi e foarte importantă o schimbare de mentalitate în primărie.
Principiul cvadruplului helix e de mult aplicat în Vest: îi aducem pe reprezentanții mediului de afaceri la masa marilor decizii ale municipiului, alături de autorități, mediul universitar și societatea civilă.
Așa, Clujul va putea crește economic în mod sustenabil.
Nu e suficient să-i meargă bine doar IT-ului, care a explodat în ultimul deceniu.
Trebuie să creștem și alte industrii: platforme de testare în industria automotive, producție industrială cu tehnologii de ultimă oră (roboți, AI), tehnologii cuantice, producție cinematografică, industria medicală”, a explicat Viorel Băltărețu.
“Ce îi mai lipsește Clujului e un centru expozițional și de conferințe.
Clujul va crește economic doar în măsura în care aducem aici cât mai mulți investitori autohtoni și străini.
Pentru acest obiectiv, avem nevoie să dăm drumul și la construcția unor noi parcuri industriale, odată cu lucrările la centura ocolitoare.
Mai multe companii înseamnă și o bază de impozitare mai mare, deci venituri din care să oferim clujenilor servicii publice de calitate: transport în comun mai eficient, o masă caldă elevilor, salubritate și multe altele.
”, mai susține contracandidatul lui Boc.
Citiți monitorulcj.
ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.
ro