Patronii stației de la Crevedia îi acuză pe pompierii care au coordonat intervenția că nu au luat în calcul riscul producerii unor explozii, într-o plângere penală depusă la parchet

Spread the love

Trei dintre comandanții pompierilor care au intervenit pentru stingerea incendiului de la stația GPL din localitatea Crevedia sunt vizați într-o plângere penală depusă de patronii stației, Cosmin Stîngă și Ionuț Doldurea, au transmis avocații patronilor într-un comunicat pentru G4Media.

În sesizarea înaintată procurorilor, patronii de la Crevedia spun că pompierii care au coordonat misiunea nu au luat în calcul riscul producerii unor explozii și că nu au făcut o recunoaștere corespunzătoare a zonei.

Cei trei sunt acuzați de comiterea infracțiunilor de vătămare gravă a intereselor legale ale inferiorului sau subordonatului, neglijență în serviciu, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă, nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Exploziile devastatoare de la Crevedia au scos la iveală un șir întreg de nereguli.

Stația GPL care aparținea fiului primarului PSD din Caracal era închisă doar în acte.

Sub nasul autorităților se derulau operațiuni care puteau oricând să se transforme într-o tragedie.

Stația GPL este a firmei FLAGAS SRL, care în ultimii 5 ani a avut contracte de peste 1,6 milioane lei, prin achiziție directă, cu primăriile comunelor conduse în principal de primari PSD.

Printre acestea se numără primăriile din Moara Vlăsiei, Bolintin-Vale și Cervenia (Teleorman).

Firma îi aparține lui Ionuţ Daniel Doldurea, fiului primarului PSD din Caracal, Ion Doldurea, a fost amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență pentru mai multe nereguli legate de nerespectarea măsurilor de securitate la incendiu, iar în 30 septembrie 2020 anunțase autoritățile că închide punctul de lucru.

Conform procurorului general Alex Florența, după închidere, în toamna lui 2020, firma – care are 25 de puncte de lucru în toată țara – urma să funcționeze doar ca punct de parcare a cisternelor, însă acolo aveau loc în mod obișnuit transferuri de GPL din cisterne, deși nu mai avea niciun fel de autorizație.

Stația GPL din Crevedia fusese amendată de mai multe ori de Inspectoratul pentru Situații de Urgență și închisă încă din septembrie 2020, dar, cu toate acestea, continua să funcționeze, iar ancheta Parchetului vizează inclusiv stabilirea rolului instituțiilor care ar fi trebuit să facă controale și să se asigure că depozitul GPL nu continuă să funcționeze.

Un alt dosar penal a fost deschis de Parchetul Militar și vizează modul de intervenție a pompierilor la depozitul GPL unde au avut loc cele două explozii urmate de incendii.

De asemenea, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că are deschise două dosare penale vizând săvârșirea de către funcționari publici a unor presupuse infracțiuni de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite în legătură cu autorizarea stației GPL din localitatea Crevedia.

Lasă un răspuns