Ambasadorul german la Moscova va reveni în țară după ce Berlinul a acuzat Moscova că a lansat atacuri cibernetice asupra companiilor sale din domeniul apărării, a industriei aerospațiale și asupra partidului de guvernământ, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe, citat de Reuters.
„Ministrul de externe l-a rechemat pe ambasadorul (Otto) Graf Lambsdorff la Berlin pentru consultări”, după ce Berlinul a învinuit Moscova pentru o campanie de spionaj cibernetic desfășurată de APT 28, un grup cu legături cu agenția de informații militare GRU a Moscovei, a spus purtătorul de cuvânt.
Rechemarea este în conformitate cu protocolul diplomatic, iar Lambsdorff va rămâne la Berlin timp de o săptămână înainte de a se întoarce la Moscova, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Ministerul rus de Externe și ambasada Rusiei la Berlin nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii din partea Reuters.
Acuzațiile vin pe fondul anxietății sporite în Europa cu privire la presupuși hackeri și spioni ruși care și-au sporit acțiunile în perioada premergătoare alegerilor europene.
Berlinul a spus că atacurile care au început în urmă cu doi ani au vizat Partidul Social-Democrat (SPD) aflat la guvernare în Germania, precum și companii din sectorul logisticii, apărării, aerospațial și IT.
Nu a oferit detalii despre pagubele cauzate din motive de securitate.
Grupul APT28 – cunoscut și sub numele de „Fancy Bear” – a exploatat o vulnerabilitate necunoscută în Microsoft Outlook pentru a compromite conturile de e-mail, potrivit autorităților germane.
Campania cibernetică a afectat și alte țări, printre care Cehia, Lituania, Polonia, Slovacia și Suedia.
Relațiile dintre Rusia și Germania, care era cel mai mare cumpărător de petrol și gaze rusești, s-au rupt odată cu declanșarea războiului din Ucraina.
Germania nu va fi reprezentată marți la învestirea președintelui rus Vladimir Putin pentru următorul său mandat de șase ani, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.