Cum ar arăta România cu doar 12 milioane de locuitori? Vezi scenariile Statisticii cu privire la viitorul demografic al țării

Spread the love

Populația rezidentă (cea care locuiește efectiv în țară, fără cei plecați la muncă în străinătate) a României era de puțin peste 19 milioane de locuitori la începutul acestui an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Faptul că se nasc mai puțini locuitori decât mor (sporul natural e negativ), norocul nostru ) în materie de demografie) îl reprezintă imigranții aduși să muncească în țară.

De fapt, datorită emigranților populația României a crescut în premieră după mulți ani de scădere.

De fapt, țara noastră pierde câte un milion de oameni la fiecare 10 ani.

Iar scenariile INS pentru viitor sunt destul de sumbre.

Am putea ajunge să avem puțin peste 12 milioane de locuitori peste 35 de ani.

Vezi în text câți romani ar putea pierde fiecare județ.

Statisticienii au realizat o anticipare a nivelului fertilităţii, speranţei de viaţă la naştere şi soldului migratoriu pe termen lung (pentru cel puţin 12 luni) la nivelul fiecărui judeţ.

Prin însumarea populaţiei rezidente proiectate obţinute pentru fiecare judeţ s-a stabilit populaţia rezidentă proiectată a României până în anul 2060.

INS lucrează cu mai multe scenarii.

Cel mai probabil e cel „intermediar”, între cel constant, optimist, mediu și apoi cel pesimist.

Varianta constantă reprezintă o „variantă reper”, cu rol de a compara rezultatele obţinute prin menţinerea valorilor fertilităţii, speranţei de viaţă şi migraţiei nete înregistrate în cadrul fiecărui judeţ.

În varianta constantă, România ar urma să ajungă în anul 2060 la 11,0 milioane locuitori.

În varianta optimistă, pentru anul 2060, rezultatul proiectării la nivel naţional este de 16,3 milioane locuitori, iar în varianta pesimistă de 12,5 milioane locuitori.

Varianta medie reprezintă varianta cea mai plauzibilă asupra evoluţiei populaţiei, pe baza căreia România ar urma să aibă, în anul 2060, o populaţie rezidentă de 13,8 milioane locuitori.

În varianta intermediară populaţia rezidentă este estimată, în anul 2060, la 15,4 milioane locuitori.

În toate variantele de proiectare, populaţia rezidentă a României se va reduce cu valori cuprinse între 3,6 milioane persoane (varianta optimistă) şi 12 milioane persoane (varianta pesimistă).

Explicație foto: scăderea populației în fiecare județ (pondere) între 2024 și 2060

Lasă un răspuns