Dr.
Doru Negru, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, a explicat într-un interviu acordat News.
ro cum ar trebui să mâncăm de sărbători astfel încât să nu ne punem în pericol sănătatea.
Este vorba despre cantitatea de alimente pe care o consumăm, cantitate care ar trebui să fie proporţională cum mişcarea pe care o facem, spune dr.
Negru, citat de News.
ro.
Măncărurile de sărbători ar trebui consumate în cantităţi mici, alternate apoi cu mişcare, mai spune medicul, mai ales dacă înainte a existat o perioadă de post.
Carnea de mânzat, de exemplu, este una mai greu de digerat şi ar trebui să fie consumată în cantitate mică şi însoţită neapărat de legume, mai spune medicul.
„Recomand ceea ce spune toată lumea: dacă nu alergăm mai mult, de ce să mâncăm mai mult? Vrei să mănânci doi mici şi o bere, nu te opreşte nimeni, de la doi mici, însă, la 20 e mare distanţă.
Şi dacă mănânci doi mici, de ce să mai mănânci şi o friptură mare? Aici e toată povestea.
Şi cu Paştele, la fel.
Te înfometezi cronic în perioada postului, nimeni nu spune să nu mănânci bucatele tradiţionale de Paşte, mănânci un ou, nu mănânci 20 de ouă.
Dacă mănânci un ou, poţi să mănânci şi nişte drob.
Cât? Un 25-50 de grame, de ce trebuie să mănânci mai mult? Vrei şi o bucăţică de friptură de miel, cine spune să nu mănânci, foarte bun, dar, vedeţi dumneavoastră, carnea de mânzat este o carne relativ greu de digerat.
O bucăţică mica, mestecată bine şi cu multe legume alături, de aia s-a inventat stufatul, nu?Este vorba că să mănânci puţin, nimeni nu te obligă să mănânci tot.
Pacienţii mai vechi ştiu, când intră în cabinet nici bună ziua, nici altceva, întâi se duc şi se suie pe cântar, şi îl întreb, că erai durduliu şi eu ţi-am dat un regim să slăbeşti.
El îmi spune ”Păi a fost Paştele sau a fost Crăciunul”, şi eu îl întreb: ”De Paşte, de Crăciun, ai alergat mai mult? Nu.
Atunci de ce ai mâncat? Mâncarea totuşi este făcută ca să-ţi acopere necesarul energetic, în niciun caz de plăcere şi de bucurie””, a explicat medicul.