Rusia continuă luptele pe front cu Ucraina şi are propriul război al declaraţiilor cu Franţa şi cu Marea Britanie.
Putin şi Macron privesc în direcţii diferite „Italia nu va trimite niciodată un soldat italian în Ucraina, ci îşi va apăra întotdeauna dreptul de a fi o ţară liberă şi independentă: nu suntem în război cu Rusia”.
Ministrul de externe Antonio Tajani a spus acest lucru în discursul său la Kursaal din Merano, în Alto Adige, cu ocazia celui de-al 66-lea congres al Suedtiroler Volkspartei.
Apărarea aeriană ucraineană a doborât 13 drone kamikaze lansate de forţele ruse în timpul nopţii.
„În noaptea de 4 mai 2024, inamicul a atacat cu 13 UAV-uri de atac Shahed-131/136 (drone) şi patru rachete ghidate antiaeriene S-300.
Toate lansările au fost efectuate din regiunea Belgorod a Federaţiei Ruse.
În urma operaţiunilor de luptă, unităţile de rachete antiaeriene ale Forţelor Aeriene şi grupurile mobile de tragere ale Forţelor Ucrainene de Apărare au distrus 13 UAV-uri de atac în regiunile Harkov şi Dnipropetrovsk”, se arată într-o notă a Forţelor Aeriene Ucrainene, relatează Ukrinform.
Vezi mai multe articole din categoria social Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a definit drept „dezinformare” acuzaţiile făcute de NATO conform cărora Rusia ar fi condus atacuri hibride împotriva ţărilor Alianţei.
Tass o raportează.
„Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord şi conducerea statelor membre individuale fac ceea ce fac cel mai bine: dezinformarea, creşterea gradului de isterie anti-rusă pentru a justifica amploarea fără precedent a militarizării Europei”, a declarat Zaharova.
Este Moscova în spatele atacurilor cibernetice împotriva unor ţări europene? Statelor Unite le place să acuze Rusia de „toate păcatele de moarte”.
Ambasadorul Rusiei la Washington, Anatoli Antonov, răspunde astfel plângerii Departamentului de Stat al SUA, potrivit căreia GRU, serviciul de informaţii militare al Moscovei, este legat de atacurile cibernetice desfăşurate în ultimele săptămâni împotriva unor ţări europene, precum Germania şi Republica Cehă.
Autorităţile din regiunea ocupată Lugansk, din estul Ucrainei, ameninţă mamele din spitale cu luarea nou-născuţilor dacă niciunul dintre părinţi nu poate demonstra că are cetăţenie rusă: acest lucru a fost raportat de ISW, Institutul pentru Studiul Războiului, comentând că aceste acţiuni încalcă articolul 2 din Convenţia pentru prevenirea şi pedepsirea infracţiunii de genocid.
Şeful Administraţiei Militare Lugansk, Artem Lisogor, a anunţat că, de lunea viitoare, mamele care nasc în spitale din regiune vor trebui să facă dovada cetăţeniei ruse a cel puţin unuia dintre părinţii nou-născutului, pentru ca nou-născutul să poată fi externat din spital, spune el, potrivitul centrului de studii american, citat de Ukrainska Pravda.
Potrivit analiştilor ISW, astfel de acţiuni încalcă în special articolul 2d al Convenţiei.
Patru rachete Atacm lansate de forţele ucrainene împotriva Crimeei, doborâte de ruşi.
Ministerul Apărării din Moscova a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram, potrivit căruia „aseară a fost oprită o încercare a regimului de la Kiev de a efectua un atac terorist cu rachete tactice americane împotriva ţintelor de pe teritoriul Federaţiei Ruse”.
Patru persoane rănite, inclusiv un copil.
Acesta este rezultatul a două atacuri ruseşti cu drone Shahed lansate la Harkov, Ucraina.
Primarul oraşului, Igor Terekhov, a făcut cunoscut acest lucru pe Telegram citat de Ukrainska Pravda.
Infrastructura civilă din cartierul Osnovianski a fost afectată şi, într-un caz, s-ar fi produs un incendiu de mare amploare.
Ucraina a făcut presiuni pentru vehicule aeriene fără pilot (UAV) multirol MQ-9 Reaper din Statele Unite, dar Washingtonul ezită să le trimită de teamă că Rusia ar putea să le doboare.
Ziarul Politico o relatează.
UAV-ul ar fi în fruntea listei de arme pe care Ucraina le solicită Statelor Unite, deoarece Kievul plănuieşte o serie de operaţiuni militare pentru vară şi caută noi modalităţi de a identifica ţinte ruseşti din spatele liniei frontului.
Ucraina este interesată să folosească MQ-9 Reaper doar pentru recunoaştere.
MQ-9 Reaper este un vehicul modular de recunoaştere şi atac aerian fără pilot dezvoltat de General Atomics Aeronautical Systems.
Este echipat cu un motor turbopropulsor care îi permite să atingă viteze de peste 400 km/h.
Durata maximă a zborului cu drone este de 24 de ore.
Este capabil să transporte rachete aer-sol şi aer-aer, precum şi bombe ghidate cu laser.
Kremlinul consideră cuvintele preşedintelui francez Emmanuel Macron privind posibila trimitere de trupe în Ucraina o „tendinţă foarte periculoasă”.
Rusia consideră, de asemenea, declaraţiile ministrului britanic de externe David Cameron cu privire la dreptul Kievului de a folosi armele britanice pentru a lovi Rusia drept „o escaladare directă” care „ar putea reprezenta un pericol pentru securitatea europeană”.
Oficial italian: „nu suntem în război cu Rusia şi nu vom trimite soldaţi în Ucraina”.
Trupele ruse au bombardat Harkov, distrugând mai multe blocuri.
Personalul militar rus a intrat într-o bază aeriană din Niger, care găzduieşte trupe americane, o mişcare care urmează deciziei juntei din Niger de a expulza forţele americane din ţară.
Manualul pentru sportivii ucraineni este foarte strict.
Naţiunea inamică nu trebuie chemată pe nume, trebuie luată o distanţă sigură chiar şi pe podium şi fără conferinţe comune: „Mai bine să plăteşti o amendă”.
În ciuda protestelor repetate ale Ucrainei, care vrea o interdicţie totală, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acceptat ca sportivii ruşi (ca şi cei din Belarus) să poată participa pe cont propriu, fără simboluri naţionale, dacă este limpede că nu sprijină invazia şi nu sunt afiliaţi structurilor militare ruseşti.
Sportivii ruşi vor putea participa numai la competiţii individuale, nu la cele de echipă, şi nu vor defila la ceremonia de deschidere.