O ofensivă terestră a armatei israeliene asupra orașului Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, „ar putea duce la o baie de sânge”, a avertizat vineri șeful Organizației Mondiale a Sănătății pe rețeaua de socializare X.
„OMS este profund îngrijorată de faptul că o operațiune militară pe scară largă la Rafah, în Gaza, ar putea duce la o baie de sânge și ar putea slăbi și mai mult un sistem de sănătate care este deja în genunchi”, a scris Tedros Adhanom Ghebreyesus, referindu-se la orașul în care s-au refugiat 1,2 milioane de palestinieni, potrivit AFP.
Deocamdată, armata israeliană continuă să bombardeze orașul, unde premierul Benjamin Netanyahu vrea să lanseze o ofensivă terestră pentru a „anihila”, potrivit lui, ultimele brigăzi ale Hamas, mișcare pe care o consideră teroristă, la fel ca Statele Unite și Uniunea Europeană.
Europenii, ONU și Statele Unite, principalul aliat al Israelului, l-au îndemnat ferm pe Netanyahu să renunțe la o ofensivă terestră asupra orașului.
Pe lângă costul în vieți omenești, o ofensivă ar fi „o lovitură majoră pentru operațiunile umanitare în întreaga Fâșie Gaza”, deoarece Rafah „se află în centrul operațiunilor umanitare”, a avertizat vineri, la Geneva, Jens Laerke, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Afaceri Umanitare (OCHA).
La 7 octombrie, un atac al unor comandouri Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului s-a soldat cu peste 1 170 de morți, în principal civili, potrivit unui raport al AFP bazat pe date oficiale israeliene.
Ca represalii la atacul Hamas, armata israeliană a lansat o ofensivă pe scară largă – mai întâi aeriană și apoi terestră – în Fâșia Gaza, care a făcut până în prezent 34.
622 de victime, majoritatea civili, potrivit Ministerului Sănătății din Hamas.