VIDEO Sute de polițiști, la un pas de a intra în forță în manifestanții pro-palestinieni de la Universitatea California / Numeroase arestări în alte campusuri universitare din SUA

Spread the love

Sute de polițiști au intrat miercuri, după lăsarea întunericului, în campusul Universității California din Los Angeles (UCLA), pregătindu-se să evacueze o tabără de manifestanți pro-palestinieni, atacată în noaptea precedentă de susținătorii Israelului, scrie Reuters.

Evenimentele de la UCLA sunt cel mai recent focar al tensiunilor crescânde din campusurile universitare americane, unde protestele față de războiul Israelului din Gaza au generat ciocniri între studenți, administratorii școlilor și forțele de ordine.

Ofițerii în echipament tactic s-au poziționat în campusul UCLA, lângă tabăra de corturi în jurul căreia se află demonstranții.

Unii protestatari au fost văzuți purtând căști, ochelari și măști de protecție respiratorie în așteptarea raidului, la o zi după ce universitatea a declarat tabăra ilegală.

Sute de alți activiști pro-palestinieni care s-au adunat în afara orașului de corturi au huiduit poliția, strigând „Rușine să vă fie”, unii bătând în tobe și fluturând steaguri palestiniene, în timp ce ofițerii mărșăluiau spre campus.

Demonstranții, mulți dintre ei purtând eșarfele tradiționale palestiniene, au scandat de asemenea sloganuri prin care cereau „eliberarea Palestinei”.

Un grup mult mai mic de demonstranți care fluturau steaguri israeliene a îndemnat poliția să închidă tabăra.

Dar ofițerii de poliție au rămas deocamdată ore întregi fără să acționeze.

UCLA a anulat deja cursurile de miercuri în urma unei ciocniri violente între manifestanții pro-palestinieni și un grup de contramanifestanți mascați care au organizat un asalt surpriză marți seara târziu asupra taberei de corturi.

Membrii grupului pro-palestinian au spus că au fost atacați cu artificii și că au fost bătuți cu bâte și bastoane.

Oficialii universității au pus tulburările pe seama „instigatorilor” și au promis o anchetă.

Martorii oculari au spus că unii dintre atacatori fluturau steaguri israeliene.

Confruntarea a durat două sau trei ore până miercuri dimineața devreme, înainte ca poliția să restabilească ordinea.

Un purtător de cuvânt al guvernatorului Californiei, Gavin Newsom, a criticat ulterior „răspunsul limitat și întârziat al forțelor de ordine din campus” la tulburări, considerându-l „inacceptabil”.

În timp ce forțele de poliție mult mărite au intrat în campus miercuri seară pentru a evacua tabăra, unii dintre protestatari au fost auziți strigând: „Unde ați fost ieri?”.

Oficialii UCLA au declarat că operațiunile din campus vor fi reluate în mod limitat joi și vineri.

Operațiunea poliției de miercuri seară a avut loc la o zi după ce poliția din New York a arestat numeroși activiști pro-palestinieni care au ocupat o clădire la Universitatea Columbia și au îndepărtat un oraș de corturi din campusul școlii Ivy League.

Poliția a arestat în total aproximativ 300 de persoane la Columbia și la City College of New York, a declarat primarul Eric Adams.

Cel puțin 90 de manifestanți pro-palestinieni – studenți și persoane din afara campusului – au fost de asemenea arestați miercuri la Universitatea Dartmouth din New Hampshire, a anunțat Departamentul de poliție din Hanover.

În ultimele zile, elevii și studenții au protestat și au instalat tabere de corturi în zeci de școli din SUA, cerând o încetare imediată a focului în Gaza și solicitând școlilor să nu mai investească în companii care au legătură cu Israelul sau care operează acolo.

Multe dintre școli au chemat poliția pentru a reprima protestele.

Demonstrațiile din întreaga țară au fost întâmpinate de contramanifestanți care i-au acuzat pe activiștii pro-palestinieni că promovează ura împotriva evreilor.

Tabăra pro-palestiniană, inclusiv evreii care se opun acțiunilor israeliene din Gaza, spun că sunt catalogați pe nedrept drept antisemiți pentru că au criticat guvernul israelian și și-au exprimat sprijinul pentru drepturile omului.

Problema a căpătat accente politice în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale americane din noiembrie, republicanii acuzând unii administratori de universități că închid ochii la retorica antisemită și la hărțuirea antisemită.

Lasă un răspuns