Fostul șef al serviciilor de informații ale Serbiei, Aleksandar Vulin, care are legături cu Kremlinul și face obiectul unor sancțiuni din partea SUA, a fost numit joi vicepremier, potrivit AFP.
Această numire vine după ce alegerile de la sfârșitul anului trecut au fost urmate de săptămâni de proteste și acțiuni în justiție din cauza unor presupuse fraude comise de Partidul Progresist Sârbesc (SNS) al președintelui Aleksandar Vucic.
Aleksandar Vulin este una dintre cele câteva persoane numite în această săptămână în noul guvern, care include și alte figuri ultranaționaliste și pro-ruse.
Guvernul va fi condus de prim-ministrul Milos Vucevic, un aliat de lungă durată al lui Vucic și fost ministru al apărării.
Componența guvernului a fost aprobată cu 152 de voturi în adunarea de 250 de locuri, în timpul unei sesiuni parlamentare care a început miercuri.
Confruntat cu presiuni din partea Washingtonului, Vulin a demisionat din funcția de șef al serviciilor de informații în noiembrie.
„Statele Unite și Uniunea Europeană cer capul meu pentru a nu impune sancțiuni Serbiei”, a declarat el într-un comunicat la scurt timp după demisia sa.
Vulin a fost mult timp un apărător fervent al așa-numitei „lumi sârbești”, o uniune a sârbilor care trăiesc în diferite țări, care, potrivit detractorilor săi, reflectă ideea Moscovei despre o „lume rusă”.
Serbia este candidată la aderarea la UE din 2012, dar depinde aproape în întregime de gazul rusesc pentru nevoile sale energetice.
Țara s-a abătut adesea de la linia de politică externă a Bruxelles-ului, cum a fost recent când Belgradul a refuzat să sancționeze Kremlinul după invazia Ucrainei.
Cu toate acestea, a condamnat agresiunea rusă la Națiunile Unite.