Premierul israelian este decis să continue războiul împotriva Hamas și nu va accepta un armistițiu care să oprească de tot operațiunile, un lucru pe care i l-a comunicat șefului diplomației americane, scriu jurnaliștii site-ului american Axios, citați de Reuters.
Mesajul i-a fost transmis de Benjamin Netanyahu lui Antony Blinken în timpul întâlnirii de miercuri, din Israel, a scris jurnalistul Barak Ravid, de la Axios, citând surse americane și israeliene.
Ceva mai devreme, Departamentul de Stat a dat publicității un scurt comunicat pe tema întâlnirii dintre cei doi.
Secretarul de stat american Antony Blinken, care s-a întâlnit miercuri cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, a remarcat îmbunătățirea livrărilor de ajutoare în Gaza „și a reiterat importanța accelerării și menținerii acestei îmbunătățiri”, a precizat comunicatul.
Blinken a făcut presiuni pentru livrarea mai multor ajutoare în Gaza, îndemnând în același timp Hamas să accepte un acord care să suspende luptele din enclavă și să permită eliberarea ostaticilor israelieni.
Ilustrând caracterul umanitar al călătoriei, șeful diplomației americane urmează să viziteze portul Ashdod din sudul Israelului, care a început recent să primească ajutoare pentru Gaza.
Blinken s-a întâlnit singur cu Netanyahu, în biroul acestuia, înaintea unei întâlniri mai ample care va include alți înalți oficiali israelieni și diplomați americani.
„Chiar dacă lucrăm cu o determinare neobosită pentru a obține încetarea focului care să aducă ostaticii acasă, trebuie să ne concentrăm și asupra oamenilor din Gaza pentru că suferă în acest foc încrucișat”, a declarat Blinken în remarcile făcute la începutul întâlnirii sale cu președintele israelian Isaac Herzog la Tel Aviv.
„Să ne concentrăm pe obținerea asistenței de care au nevoie, a alimentelor și medicamentelor, a apei sau a adăpostului”, a adăugat el.
Printre măsurile care trebuie luate, a declarat marți Blinken, se numără asigurarea unui număr suficient de șoferi și camioane în Gaza pentru ca distribuirea ajutoarelor să se facă în mod eficient.
De asemenea, el a spus că trebuie identificată o listă clară de articole, astfel încât să nu existe refuzuri „arbitrare” ale transporturilor de ajutoare.
Blinken a îndemnat în același timp Hamas să accepte un acord de armistițiu „extraordinar de generos” propus de mediatorii egipteni, care ar prevedea eliberarea a 33 de ostatici israelieni în schimbul unui număr mai mare de prizonieri palestinieni și a unei încetări a luptelor, cu posibilitatea de a face ulterior alți pași către un acord general.
Un oficial de rang înalt al Hamas, care nu a răspuns încă la propuneri, a declarat că organizația încă studiază acordul propus, dar l-a acuzat pe Blinken că nu respectă ambele părți și a declarat că adevăratul obstacol în calea unui acord este Israelul.
„Comentariile lui Blinken contrazic realitatea”, a declarat Sami Abu Zuhri pentru Reuters.
„Chiar și echipa de negociere israeliană a recunoscut că Netanyahu este cel care împiedică ajungerea la un acord”, a spus acesta.
Călătoria lui Blinken în Israel are loc pe fondul speculațiilor tot mai mari că Israelul va lansa în curând un asalt promis de mult timp asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei Gaza, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutați din casele lor.
Marți, sfidând apelurile SUA de a se asigura că nicio operațiune militară nu va avea loc fără măsuri adecvate de protecție a civililor, Netanyahu a declarat că Israelul va continua cu asaltul asupra Rafah indiferent de un acord de încetare a focului.
În timp ce se confruntă cu apeluri internaționale de a opri orice ofensivă în Rafah, Netanyahu este presat de partenerii săi naționaliști religioși de care depinde supraviețuirea guvernului de coaliție pentru a merge mai departe.
Vizita lui Blinken vine la aproximativ o lună după ce președintele american Joe Biden i-a transmis un avertisment dur lui Netanyahu, spunând că politica Washingtonului s-ar putea schimba dacă Israelul nu ia măsuri pentru a aborda suferința provocată civililor, criza umanitară și siguranța lucrătorilor umanitari.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat marți că s-au înregistrat progrese treptate în vederea evitării „unei foamete complet evitabile” în nordul Fâșiei Gaza, dar a cerut Israelului să facă mai mult.