Gabriela Firea a subliniat că „a fost ținta glumelor” atunci când a venit din Bacău pentru a studia la București, dar nu s-a simțit jignită de afirmația lui Marcel Ciolacu întrucât premierul a retractat-o, iar mai importante sunt proiectele sale pentru regiune, potrivit unui declarații făcute într-o emisiune la ProTv.
„Asta e, a venit bănățeanul de Grindeanu să facă Autostradă în Moldova.
Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți.
Dar a venit și un buzoian care totuși împreună cu domnul Grindeanu și restul colegilor din guvern am început să aducem timișorenilor ce e corect să aducem”, a spus Marcel Ciolacu, pe 25 aprilie, răspunzând unei întrebări puse de un jurnalist.
Aceasta declarație a generat reacții de condamnare din partea asociațiilor civice și politicienilor din Moldova.
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei i-a cerut demisia lui Marcel Ciolacu, iar un deputat USR de Iași i-a făcut plângere la CNCD.
Întrebată într-o emisiune la ProTV despre această afirmație, Gabriela Firea a insistat că, dincolo de gluma nereușită, „cea mai importantă este relația cu cetățenii din Moldova și proiectele mari pe care le-a făcut și le face ca premier în acea zonă.
”„Am văzut că a fost preluată masiv de presă această declarație a domnului președinte Marcel Ciolacu, așa cum știți, și eu sunt din Bacău și nu mi-e rușine să spun că sunt moldoveancă, dar am văzut și retractarea declarației de către domnia sa și părerea de rău, că a vrut să facă o glumă pe care într-adevăr a considerat-o nereușită”, a replicat candidata PSD pentru Primăria Capitalei.
Ea a amintit de momentele în care a venit de la Bacău la București și s-a confruntat cu glume.
„De când am venit la facultate, din Bacău, la Facultatea de Litere a Universității București, am fost ținta glumelor că sunt moldoveancă.
Și, sincer, eu m-am obișnuit.
Sunt vaccinată.
La un moment dat, într-adevăr, era de bine să spui că ești moldoveancă, atunci când niște actrițe de succes, niște cântărețe de succes sau prezentatoare de succes erau în vogă, și atunci când cei care mai răsfoiesc și cartea de istorie sau de literatură își mai aduc aminte de Ion Creangă, de Mihai Eminescu, de Ștefan cel Mare”.
Premierul a ieșit cu un mesaj postat pe pagina sa de Facebook spunând că nu a vrut să îi jignească pe moldoveni, că mama lui este din Tecuci și că îi iubește pe toți românii la fel.
„Înainte de orice sunt român.
Îmi iubesc țara și cred în Dumnezeu.
Sunt moldovean așa cum sunt ardelean, bănățean, oltean sau bucovinean.
Mama era din Tecuci.
Deci departe de mine sa jignesc pe cineva.
Văd ca s-a interpretat o glumǎ pe care am făcut-o în Timișoara și unii încearcă să o speculeze politic.
Nu a fost nimic peiorativ.
Dacă cineva s-a simțit jignit îmi cer scuze, nu asta mi-am dorit”, a scris Ciolacu.
Premierul susține că respectul său pentru Moldova se vede în „proiectele mari de infrastructură pe care le facem aici în ultimii ani, tocmai pentru a recupera decalajale față de celelalte regiuni ale țării.
Jignirea adevărată este când propui candidați precum un hoț de tablă și un primar penal dintr-un grup infracțional organizat și te aștepți ca oamenii să îi voteze”.