Cozonacul pufos cu nucă este unul dintre deserturile tradiționale pe care toată lumea îl vrea pe masa de Paște, iar gospodinele caută rețeta perfectă, fie că este vorba de una tradițională sau una mai neconvențională.
Până a ajunge însă pe masa de Paște, pentru cozonacul pufos cu nucă este ceva de muncă, dar respectarea rețetei va duce la rezultatul așteptat de toată lumea.
Pentru cei nerăbdători, marea plăcere este să-l rupă imediat ce e scos din cuptor.
Mirosul cozonacului pufos cu nucă aburind parcă te întoarce în perioada de bucurie a copilăriei, iar asta chiar că este rețeța perfectă pentru Paște.
O rețetă tradițională de cozonac pufos cu nucă am găsit pe farfuriacolorata.
ro, pozele trimise de cei care au încercat-o făcându-ne să v-o propunem și vouă.
Pentru ca aluatul cozonacului cu nucă să iasă pufos este nevoie de câteva ingrediente pe care le găsim cu ușurință.
Iată-le mai jos:Se cerne făina de trei ori, după care se face „o groapă” în mijlocul vasului în care este pusă, fără a ajunge însă la fund.
Se pune laptele împreună cu zahărul și zahărul vanilat pe foc, încălzindu-l ușor astfel încât să se topească zahărul, însă nu până dă laptele în fiert.
După ce turnăm drojdia presărăm puțină făină deasupra cât să acoperim și așteptăm 10 minute.
Separat se freacă gălbenușurile cu sarea, se pune coaja de lămâie și apoi se adugă această compoziție în vasul cu făină.
Se toarnă și restul de lapte și cu mâinile începem să amestecăm până se omogenizează bine.
Se toarnă uleiul în fir subțire, cu care ne ungem și mâinile și continuăm să frământăm.
Din când în când mai turnăm ulei.
Dacă e nevoie turnați mai mult de 100 ml.
Timpul ideal de frământare este de 30 de minute.
Dacă nu aveți răbdare puteți să o faceți 15 minute, dar nu mai puțin.
După, acoperiți vasul și lăsați-l la căldură, la dospit.
Umplutura pentru cozonacul pufos cu nucă – rețetă tradițională:Cât aluatul dospește, batem albușurile spumă cu zahărul, punem nuca, praful de cacao și amestecăm bine.
Miezul de nucă poate fi în bucăți mai mari sau tocat mai mărunt astfel încât umplutura cozonacului să fie mai fină.
Aluatul trebuie lăsat la crescut o oră și jumătate sau două.
După aceea se împarte în două bile, care la rândul lor se împart în două.
Fiecare bilă de aluat se întinde pe un blat uns cu ulei și se adaugă umplutura.
Se rulează apoi fiecare foaie, apoi se împletesc câte două.
Se pun în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se mai lasă la crescut.
Înainte să băgăm tăvile în cuptor ungem aluatul cu gălbenuș de ou și presărăm zahăr.
Se coace la foc mediu spre mare primele 15 minute, apoi lăsăm focul mai mic.
Timpul de coacere este de aproximativ o oră.
Ingredientele pentru a avea pe masă un cozonac pufos cu nucă, după rețeta scrisă de Sanda Marin, sunt: Se înmoaie drojdia cu o linguriţă de zahăr şi puţin lapte călduţ.
Se freacă untul spumă cu două linguri de zahăr.
Se cerne într-un vas larg făina, se face loc la mijloc şi se toarnă plămădeală, o cească de lapte, două ouă întregi si două gălbenusuri frecate cu 1/2 linguriţă de sare; se frământă, adăugând şi untul frecat spumă, până face aluatul băşici şi se desprinde de pe mână.
Coca trebuie să fie ceva mai tare decât la cozonacul obişnuit (simplu).
Se lasă să crească.
h3: UmpluturaSe amestecă nucile măcinate cu zahărul pudră şi cu un vârf de linguriţă de sare.
Se opăreşte cu 1/2 ceaşcă de lapte clocotit şi se freacă până se face pasta potrivit de consistentă (dacă este necesar, se mai adaugă lapte, dar cu grijă, deoarece pasta devine uşor prea moale).
Aluatul crescut se desparte în două, se întinde prima foaie pe masa presărată cu făină, deasupra se întinde jumătate din nucă, într-un strat cât mai egal, se rulează şi se pune în forma unsă cu unt.
Acelaşi lucru se repetă cu a doua bucată de aluat.
Se ung cu ou si se dau imediat la cuptor, fără să se lase aluatul în formă să crească, deoarece se fac goluri între nucă şi aluat.
Se coace la foc potrivit.
Ingredientul secret pentru un cozonac pufos este, potrivit unor gospodine, smântâna.
Iată o rețetă de cozonac cu nucă și smântână.
Ingrediente: Ingrediente pentru compoziție: Se amestecă drojdia cu făina.
Se bat gălbenușurile cu sarea și așteaptă aproximativ 15 minute până când culoarea devine mai închisă.
Apoi se adaugă-le peste făină, alături de smântână, vanilie, coaja de lămâie și portocală, rom, zahăr și 375 de mililitri de lapte (adică 3 sferturi din cantitatea totală).
Se frământă aluatul și mai adaugă lapte, dacă este nevoie.
Se lasă la dospit aproape jumătate de oră.
Aluatul e pune pe masa de lucru care a fost unsă în prealabil cu ulei și se mai frământă în jur de 5 minute, iar apoi se lasă la dospit pentru încă o oră.
Se amestecă nuca măcinată, romul, zahărul și cacao, apoi se pun și albușurile, dar nu pe toate odată, pentru a nu obține o crema prea puțin densă.
Se împarte aluatul în două bucăți egale.
Se intinde una dintre ele și se pune pe ea un sfert din umplutură și stafide.
Se răsuscește și se procedează la fel și cu cea de a două bucată.
Se împletesc cele două bucăți și se pun în tava în care s-a pus hârtie de copt.
Se unge aluatul cu ou bătut pentru a se rumeni.
Cozonacul se bagă la cuptorul încălzit pentru o oră, în primele 15 minute la foc mic.
Am cerut ChatGPT să ne scrie o rețetă tradițională de cozonac pufos cu nucă și iată ce a ieșit:Începe prin dizolvarea drojdiei în lapte călduț și adăugarea unei lingurițe de zahăr.
Lasă amestecul să stea pentru aproximativ 10-15 minute până când începe să facă spumă.
Într-un castron mare, amestecă făina cu sarea, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie.
Fă o adâncitură în mijlocul amestecului de făină și adaugă ouăle, untul topit și amestecul de drojdie activată cu lapte.
Amestecă treptat ingredientele până când obții un aluat omogen.
Poți folosi și un mixer cu paletă sau să amesteci cu mâinile.
Framântă aluatul pe o suprafață presărată cu făină timp de aproximativ 10-15 minute, până când aluatul devine elastic și nu mai lipsește de mâini.
Pune aluatul într-un castron uns cu puțin unt, acoperă-l cu un prosop curat și lasă-l să crească într-un loc cald timp de aproximativ 1-2 ore sau până când și-a dublat volumul.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în două părți egale.
Întinde fiecare parte într-un dreptunghi și presară nucă măcinată uniform peste suprafața fiecărui dreptunghi.
Rulează fiecare parte strâns, astfel încât să obții două suluri.
Așează-le într-o tavă unsă cu unt, acoperă-le cu un prosop și lasă-le să crească încă 30-45 de minute.
În timp ce cozonacii cresc, preîncălzește cuptorul la 180°C.
Bate un ou și unge cu grijă suprafața cozonacilor cu acesta pentru a obține o glazură frumoasă.
Coace cozonacii în cuptorul preîncălzit timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devin aurii.
Lasă-i să se răcească înainte de a-i tăia.
Acum poți bucura de un delicios cozonac pufos cu nucă! Poftă bună!Sperăm că v-au fost de folos rețetele de cozonac pufos cu nucă și vă urăm Paște fericit.