Un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății a avertizat marți că există riscul răspândirii virusului gripei aviare și la vaci din afara Statelor Unite din cauza păsărilor migratoare, relatează Reuters.
Oficialii americani încearcă să stabilească dacă laptele și carnea de la vacile infectate este sigură pentru consum după ce focare au fost descoperite la zeci de cirezi din Statele Unite începând cu sfârșitul lunii martie.
Oficialii americani au descoperit până acum focare în 9 state, după ce pe 11 aprilie numărul acestora era de 9.
Autoritățile sanitar-veterinare din SUA au identificat vaci de lapte infectate cu subtipul H5N1 al virusului care provoacă gripa aviară.
Această tulpină a virusului provoacă aviară înalt patogenă (HPAI), cea mai virulentă formă a bolii.
Până în prezent virusul a fost identificat la vaci de lapte, nu și la cele crescute pentru carne.
„Având în vedere că virusul este purtat în jurul lumii de păsările migratoare, există cu siguranță riscuri de infectare pentru vacile din alte țări”, a declarat marți Wenqing Zhang, directoarea Programului Mondial al OMS pentru gripă, la o conferință de presă pe care a susținut-o la Geneva.
Ea a reiterat că agenția ONU evaluează că riscul pentru sănătatea publică generală este scăzut, dar a îndemnat la vigilență.
Întrebată despre transparența autorităților americane cu privire la situație, Zhang a precizat că OMS a fost informată constant despre evoluția sa și a lăudat decizia SUA de a împărtăși rapid datele obținute în urma secvențierii genetice a virusului.
„Cred că colaborarea cu CDC (Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) din SUA și informațiile pe care le-am primit până acum ne permit să monitorizăm situația și să actualizăm măsurile legate de pregătire”, a subliniat oficialul OMS.
Primul caz confirmat de infectare cu gripa aviară la o fermă de vaci în SUA a fost raportat pe 25 martie, în timp ce pe 1 aprilie a fost identificat un caz de transmitere de la vacă la om.
Un prim caz de contractare a gripei aviare de către o persoană a fost descoperit în SUA în 2022, în statul Colorado, dar atunci a fost vorba de o transmitere de la păsări de curte.
Centrul pentru Prevenirea și Combaterea Bolilor din SUA afirmă că riscul pentru oameni rămâne scăzut, dar a cerut statelor să întocmească planuri pentru testarea și tratarea muncitorilor care ar putea contracta virusul.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) nu a emis deocamdată ordine oficiale de carantinare a cirezilor, dar a recomandat ca transferurile de cirzei să fie reduse la minimul necesar și ca mostrele de lapte să fie testate în cazul în care animalele trebuie mutate.
Producătorii au fost îndemnați, de asemenea, să monitorizeze cirezile pentru a depista rapid cazurle de infecție.
USDA a transmis ca noile cazuri să fie izolate și ca animalele sălbatice, dar și cele de companie, să fie ținute departe de clădirile fermelor pentru a reduce probabilitatea răspândirii virusului.
Deși gripa aviară este letală pentru păsări, vacile infectate par să se recupereze.
USDA a precizat, de asemenea, că focarele depistate în statele americane par să afecteze în principal vacile aflate la lactație și le-a cerut crescătorilor să izoleze animalele infectate.
USDA a cerut și ca laptele care provine de la aceste vaci să nu fie introdus în lanțul de producție și distribuție, ca măsură de precauție.