Guvernul italian va prezenta marți un pachet economic axat pe facilități fiscale pentru companiile care fac angajări, executivul de la Roma urmând să ofere și un bonus în numerar de până la 100 de euro persoanelor cu venituri mici, relatează Reuters.
Măsurile, care ar putea pune presiuni suplimentare pe finanțele publice italiene, sunt propuse cu o lună înainte de alegerile europarlamentare care vor testa popularitatea coaliției de dreapta condusă de Giorgia Meloni, prima femeie prim-ministru din istoria Italiei.
Anul trecut Italia a avut cel mai mare deficit bugetar raportat la PIB din Europa iar guvernul lui Meloni estimează că datoria publică, deja a doua cea mai mare din zona Euro, va crește și mai mult până în 2026.
Unul dintre stimulentele pregătite de guvernul lui Meloni este menit să încurajeze angajatorii să angajeze cu contracte individuale de muncă pe termen nedefinitv femei sau persoane cu vârsta de sub 35 de ani.
În acest sens, firmele vor fi scutite timp de doi ani de plata contribuțiilor sociale pentru noii angajați din această categorie.
Măsura face parte dintr-o ordonanță de guvern mai largă care are obiectivul de a accelera cheltuirea fondurilor de coeziune, care pentru Italia se ridică la 75 de miliarde de euro, atât din fonduri europene, cât și alocări din bugetul italian.
O ordonanță separată permite companiilor să își reducă veniturile impozabile cu până la 130% din costurile avute cu noii angajați permanenți, cu condiția ca forța lor de muncă totală să crească în comparație cu anul trecut.
Această măsură va fi valabilă doar pentru 2024.
Guvernul lui Meloni a anunțat că dorește să introducă această măsură încă de anul trecut, însă nu a adoptat-o încă.
Ministerul italian al finanțelor estimează că măsura ar urma să coste în jur de 1,3 miliarde de euro și că ea va putea fi acoperită prin înlăturarea unor facilități fiscale acordate băncilor și a altor companii care operează majorări de capital.
Aceste măsuri vin în contextul în care, deși rata șomajului a scăzut aproape constant în Italia în ultimul deceniu, ea rămâne una dintre cele mai ridicate din UE iar în rândul tinerilor ea este mult mai mare decât în cazul populației în ansamblul său.
O măsură separată vizează familiile care au cel puțin un copil și care au un venit anual cumulat de maxim 28.
000 de euro anual.
Guvernul italian vrea să acorde acestora o primă în numerar de până la 100 de euro începând cu anul viitor.
Executivul lui Meloni a declarat anterior că această măsură poate fi finanțată printr-o înțelegere cu cei care fac evaziune fiscală, guvernul propunându-le anularea pedepselor dacă își declară veniturile și sunt de acord să plătească sumele datorate statului.
Încă de când a venit la putere cu 18 luni în urmă Meloni a încercat să ajungă la o înțelegere cu evazioniștii, o abordare despre care criticii măsurii afirmă că încurajează de fapt pe termen lung evaziunea și duce la scăderea veniturilor.
La fel ca în Grecia și alte țări din sudul Europei, evaziunea fiscală este o problemă adânc înrădăcinată în Italia, guverne succesive de la Roma nereușind să combată fenomenul depunerii unor declarații fiscale false sau acceptării unor plăți fără acte.
Guvernul lui Meloni a anunțat la sfârșitul lunii ianuarie că intenționează să intensifice lupta împotriva evaziunii, urmând să îi „vâneze” inclusiv pe rețelele de socializare pe cei suspectați de neplata taxelor și impozitelor.
Este așteptat ca pachetul care urmează să fie prezentat marți de guvernul ei să majoreze de la 5% la 10% impozitul pe primele de performanță acordate angajaților.
Această măsură criticată de mediul de afaceri ar urma să intre în vigoare de la începutul anului viitor.