Unii păgubiți cu RCA de la City Insurance și Euroins o să-și ia banii în 2 luni în loc de 3-4 ani

Spread the love

Plenul Camerei Deputaților, for decizional, va aproba săptămâna viitoare ca persoanele grav rănite sau rudele persoanelor decedate în accidente auto acoperite prin RCA-ul unor firme în faliment, dar și foștii clienți ai acestor asigurători care și-au denunțat polițele și au cerut restituirea diferenței de primă să-și ia banii cu prioritate.

În situația prevăzută de lege se înscriu aproximativ 130.

000 de cereri de plată în care se solicită circa 50 milioane de euro, potrivit informațiilor HotNews.

ro din piața asigurărilor.

Contextul este acela că Parlamentul pregătește schimbări majore la legea de funcționare a Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA).

Unul dintre motive e acela ca România să iasă din procedura de infringement deschisă de Bruxelles pentru netranspunerea în legislație o Directivei UE (2021/2118).

Proiectul de lege menit să rezolve această situație a trecut de Senat, iar luni, 22 aprilie, Comisiile reunite din Camera Deputaților (for decizional) au votat raportul comun asupra acestui act, urmând ca proiectul de lege să fie acum adoptat de Plenul Parlamentului și apoi trimis la promulgare.

Una dintre schimbările majore introduse în Camera Deputaților este un amendament care prevede că anumite cereri de plată să fie analizate cu prioritate de către FGA.

Amendamentul, inițiat de către deputatul Iulius Marian Firczak (Minorități), prevede modificări la art.

15 din lege astfel încât să fie analizate cu prioritate:Contactat de HotNews.

ro, deputatul Iulius Marian Firczak a declarat că proiectul de lege cu acest amendament va fi adoptat în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

Dacă va fi adoptată, legea se duce la promulgare la președintele Iohannis.

HotNews.

ro a solicitat FGA să detalieze câte cereri de plată ar putea fi vizate de modificările legislative mai sus amintite și valoarea estimată a despăgubirilor care vor fi achitate.

Fondul precizează însă că „nu toate cererile de plată primite pentru cazuri de vătămări corporale și deces se încadrează în categoriile limitativ prevăzute de proiectul de lege, ci aproximativ un sfert dintre acestea.

Aplicația informatică utilizată de Fond nu permite extragerea de informații la nivelul de detaliu solicitat, însă aceasta va fi adaptată în măsura în care ar intra în vigoare o astfel de propunere legislativă”.

Aceasta ar însemna că în prezent sunt aproximativ 132.

300 de cereri de plată pentru restituire de primă și peste 8.

800 de cereri de plată pentru cazuri de vătămări corporale și deces, din care numai 2.

200 de cereri ar fi vizate de modificările din Parlament.

FGA nu a prezentat o estimare a sumelor solicitate în cadrul acestor cereri, ci doar suma medie aprobată la plată în aceste cazuri până la data de 31 martie 2024, astfel:Raportat la numărul de cereri de plată de mai sus reiese că FGA ar avea de plătit în medie peste 130,4 milioane de lei pentru cele peste 2.

200 de cereri de plată vătămări corporale și deces și peste 114,1 milioane de lei pentru cele peste 130.

000 de cereri de restituire de primă.

În total ar fi vorba deci de aproximativ 245 milioane de lei (circa 50 milioane de euro).

Mai multe surse apropiate acestui proces, consultate de HotNews.

ro, susțin însă că impactul financiar legat de plata cu prioritate a acestor dosare va fi mai mic decât cel aparent.

Pentru că multe cereri de plată sunt „dublate”, fiind introduse în sistem de două ori.

„Specific legislației RCA este să se asigure o protecție mai mare victimelor accidentelor rutiere, printre care se numără minorii, în unele cazuri orfani de ambii părinți, și persoanele care au suferit vătămări corporale semnificative”, au transmis oficialii FGA întrebați dacă susțin plata cu prioritate a daunelor RCA.

În ceea privește procesul de plată, oficialii FGA au mai precizat pentru HotNews.

ro că „acesta nu va fi influențat de prioritizarea la soluționare a cererilor de plată vizând cazurile de vătămare corporală și deces, procentul acestora fiind nesemnificativ în raport cu totalul cererilor de plată”.

Și Sorin Mititelu, noul vicepreședinte pe asigurări al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), susține această modificare legislativă care va da prioritate la plata daunelor RCA.

Acesta subliniază că „pentru restul de creditori în asigurări ai FGA, care ar trebui plătiți de asemenea într-un termen scurt, dată fiind valoarea totală de plată mare a acestora, indiferent de care ar fi criteriile de prioritizare la plată, problema principala la care este nevoie de a fi identificata o soluție viabilă este cea a sursei de finanțare a plății acestora”.

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a anunțat recent că a plătit aproximativ 1,86 miliarde de lei către creditorii de asigurări ai City Insurance și Euroins, până la 31 martie 2024, după instrumentarea a peste 193.

000 de cereri de plată.

În cazul City Insurance, FGA a primit 264.

310 cereri de plată, din care a plătit doar 162.

143 de cereri în valoare de 1,6 miliarde de lei până la finele lunii martie din acest an.

În cazul Euroins, FGA a primit 232.

219 cereri de plată, din care a plătit doar 30.

924 de cereri în valoare de 255,2 milioane de lei.

Asta înseamnă peste 800 de milioane de euro.

Întârzierile în analiza și plata acestor cereri de plată sunt de ordinul lunilor.

În cazul City Insurance, FGA analizează în prezent cererile de plată înregistrate până la data de 6 august 2022, în timp ce în cazul Euroins, FGA analizează în prezent cererile înregistrate până la data de 7 mai 2023.

La solicitarea HotNews.

ro, FGA a comunicat că fondurile disponibile la 31 martie 2024 se situau la aproximativ 159 milioane de lei și că acest sold contabil este dinamic, modificându-se lunar, raportat la situația lunară a încasărilor și a plăților efectuate în favoarea creditorilor de asigurări.

„În cazul în care disponibilităţile Fondului nu sunt suficiente pentru acoperirea cuantumului sumelor cuvenite creditorilor de asigurări, creanţele acestora vor fi onorate pe măsura alimentării Fondului cu resursele financiare prevăzute de lege”, spune FGA.

În plus, Fondul a făcut trimitere la același proiect de lege care urmează a fi adoptat în Parlament, care ar urma să ofere noi pârghii financiare pentru plata daunelor.

Sursa foto: Dreamstime.

com

Lasă un răspuns