Familia unei femei din Sibiu care s-a înecat cu mâncare i-a donat organele. Prima recoltare pentru transplant din județ în 2024

Spread the love

Familia unei femei în vârstă de 50 de ani care a ajuns în stare gravă la spital după ce s-a înecat cu mancare pe o terasă din Sibiu a decis ca organele acesteia să fie recoltate pentru a ajuta la salvarea mai multor vieți omenești, informează publicația Turnul Sfatului.

Pacienta a fost declarată de medici în moarte cerebrală, iar la procesul de prelevare a organelor au participat echipe de medici din București, Cluj și Iași, anunță luni Cristina Bălău, putător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

Intervenția de recoltare a organelor – ficat, rinichi, cornee și os – a fost realizată în cursul zilei de duminică, 28 aprilie 2024.

Echipa de la București a prelevat țesut osos, medicii de la Iași au recoltat ficatul și corneea, iar echipa de la Cluj a prelevat rinichii.

După prelevare, echipele de medici au plecat de urgență către centrele de transplant de care aparțin.

Pacienta în vârstă de 50 de ani a fost adusă în data de 21 aprilie 2024 în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu intubată și ventilată mecanic, după asfixie mecanică.

Din UPU, conform evaluării inițiale, pacienta a fost preluată de Serviciul Neurologie și, în timpul investigațiilor, starea deja precară a acesteia s-a agravat, fiind preluată de urgență de Secția Neurochirurgie în stare gravă, unde a fost operată în cursul aceleiași zile, din cauza unui hematom intracranian.

„Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu dorește să transmită condoleanțe și mulțumiri familiei îndurerate pentru frumosul gest de a accepta ca pacienta să devină donator de organe, un act medical care cu siguranță va oferi o nouă șansă la viață unor pacienți aflați în suferință,” transmite Cristina Bălău, purtător de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.

Potrivit datelor oficiale, femeia de 50 de ani s-a înecat cu mâncare, în timp ce lua masa pe terasa unui restaurant de pe strada Școala de Înot, în după-amiaza zilei de duminică, 21 aprilie.

Trei bărbați, printre care și un voluntar Crucea Roșie Sibiu, au intervenit pentru a-i acorda primul ajutor femeii până la sosirea echipajelor.

Prelevarea realizată la SCJU Sibiu a fost prima realizată în județ de la începutului anului în curs.

14 donatori aflați în moarte cerebrală a avut România la nivel național în ianuarie-martie 2024.

Lasă un răspuns