Curtea Supremă a Statelor Unite a refuzat luni să preia cazul în care Elon Musk a încercat să obțină o anulare parțială a înțelegerii pe care a încheiat-o cu Comisia pentru Bursă și Valori Mobiliare (SEC) din SUA, una care îi limitează comentariile publice despre Tesla, relatează Reuters.
Judecătorii constituționali americani au refuzat solicitarea avocaților lui Musk de a fi analizată decizia din 2018 a unei instanțe inferioare care a hotărât că Musk este obligat să respecte înțelegerea încheiată cu SEC.
Autoritatea de reglementare a pieței financiare a luat măsuri împotriva lui Musk și a Tesla după ce miliardarul sud-african afirmase pe rețelele de socializare că a asigurat finanțarea necesară pentru a scoate producătorul auto de pe bursa americană.
Musk s-a înțeles cu pe cale amiabilă cu SEC pentru a pune capăt unei anchete în care era acuzat de înșelarea investitorilor prin această afirmație.
Ca parte a înțelegerii, Musk și Tesla au plătit separat amenzi de 20 de milioane de dolari iar miliardarul a convenit să renunțe la funcția de președinte al consiliului său de administrație.
Musk a fost de asemenea de acord să permită unui jurist al Tesla să aprobe în prealabil unele din mesajele pe care le publică pe rețeaua de socializare Twitter, pe care miliardarul a cumpărat-o între timp și redenumit-o „X”.
Miliardarul a încercat ulterior să obțină anularea de către justiție a acestei prevederi, avocații săi argumentând că ea contravine dreptului său la libera exprimare.
În unul din documentele depuse în instanță avocații lui Musk descriu clauza ca o „botniță impusă de guvern” clientului lor.
După înfrângerea inițială din justiție din 2018, Musk a pierdut și la apel în 2022 și 2023.
Ultima instanță a notat în decizia sa că Musk a ales liber să permită verificarea postărilor sale de pe Twitter și că acum nu poate obține anularea clauzei doar fiindcă s-a răzgândit.
Această instanță a refuzat de asemenea o solicitare a avocaților lui Musk de a analiza din nou cazul, ceea ce i-a făcut să apeleze la Curtea Supremă de la Washington.
Ei au argumentat în documentele depuse la Curtea Supremă că SEC nu a avut dreptul să impună o astfel de condiție și au reluat argumentul potrivit căruia clauza încalcă Primul Amendament al Constituției SUA privind libertatea de exprimare.
Curtea Supremă a SUA are dreptul de a accepta sau refuza dosarele care ajung pe masa sa și de regulă acceptă un număr restrâns de cazuri în fiecare an.
În general, Curtea Supremă refuză să accepte cazurile în care consideră că jurisprudența este clară sau că speța este de competența instanțelor inferioare.