Rusia: Sfaturile lui Putin pentru antreprenori pe fondul unei inflații ridicate: „Să nu ajungem ca Turcia”

Spread the love

Banca Centrală a Rusiei (BCR) a anunțat vineri că menține din nou dobânda sa cheie la 16%, în încercarea de a limita inflația, determinată în special de explozia bugetului federal, după ce președintele Vladimir Putin a făcut un apel la prudență în ziua precedentă, potrivit AFP.

Rata cheie a Băncii centrale fusese majorată de mai multe ori între vară și sfârșitul anului 2023, ajungând în cele din urmă la 16%, în încercarea de a limita inflația, care subminează puterea de cumpărare a rușilor.

Banca centrală rusă a considerat, prin urmare, că este încă prematur să scadă rata, în condițiile în care creșterea prețurilor ajunsese oficial la 7,8% până la 22 aprilie, cu mult peste ținta de 4% stabilită de autorități.

„Presiunile inflaționiste actuale se atenuează treptat, dar rămân ridicate”, se arată într-un comunicat al BCR.

„Din cauza cererii interne persistent ridicate, care depășește (.

.

.

) oferta, inflația va reveni la țintă ceva mai lent decât prognozase BCR în februarie”, a subliniat acesta.

Întrucât scăderea inflației este „prea lentă” în opinia șefei instituției monetare, Elvira Nabiullina, „nu excludem menținerea ratei cheie actuale până la sfârșitul anului”, a avertizat aceasta într-o conferință de presă.

Cu toate acestea, numeroși antreprenori s-au plâns în ultimele săptămâni de costul ridicat al investițiilor, ca urmare a ratelor ridicate ale dobânzilor.

Joi, Vladimir Putin le-a cerut bancherilor ruși să fie „prudenți” și să nu se grăbească să reducă ratele dobânzilor.

„Amenințarea inflației (.

.

.

) planează încă asupra noastră”, a avertizat el, în condițiile în care explozia cheltuielilor federale, determinată de comenzile militare pentru front, a accelerat spirala inflaționistă.

Adresându-se reprezentanților mediului de afaceri, președintele rus a citat exemplul Turciei, care, în pofida unei rate a dobânzii cheie aflate în prezent la 50%, nu reușește să stăvilească creșterea vertiginoasă a prețurilor.

„Dacă mergem în cealaltă direcție (prin reducerea dobânzii-cheie, n.

r.

), riscăm să ne aflăm într-o situație similară cu cea a unor țări vecine, unde inflația este de două cifre (.

.

.

) Au depășit un fel de prag și nu mai pot face față”, a avertizat Putin.

Cu toate acestea, perspectivele economiei rusești sunt mai bune de câteva luni, după cum a confirmat FMI la jumătatea lunii aprilie, care se așteaptă acum la o creștere economică de 3,2% în 2024.

Creșterea vertiginoasă a prețurilor rămâne una dintre principalele preocupări ale populației ruse, a cărei putere de cumpărare este erodată de impactul numeroaselor sancțiuni occidentale și de slăbirea rublei în raport cu dolarul și euro.

Lasă un răspuns