Universitatea din California de Sud (USC) a anulat principala ceremonie de absolvire, din 10 mai, invocând măsuri de siguranţă, scrie BBC.
Decizia instituției din Los Angeles vine în contextul protestelor care se desfăşoară faţă de războiul din Gaza, izbucnite în zeci de campusuri din SUA, notează News.
ro.
La Universitarea Emory din Atlanta, 28 de protestatari au fost arestaţi, joi, după ce au refuzat să plece.
Acest „potop” de proteste din campusuri a început la Universitatea Columbia din New York City, săptămâna trecută.
Într-o declaraţie emisă joi, USC a afirmat că „nu va putea să ţină ceremonia principală care strânge, în mod tradiţional, 65.
000 de studenţi, familii şi prieteni în campusul nostru”.
Decizia vine după ce Poliţia a făcut mai multe arestări în timpul confruntărilor de miercuri cu protestatarii, în campusul universităţii, şi a ordonat demontarea unei tabere.
De asemenea, ea vine după ce USC a afirmat, în cursul acestei luni, că studentul musulman Asna Tabassum nu mai are permisiunea de a ţine un discurs ca şef de promoţie, din cauza unor ameninţări de securitate neprecizate.
Proteste au izbucnit şi la Universitatea Emory din Atlanta, unde participanţii au afirmat că îi sprijină pe palestinieni, dar şi că îşi exprimă obiecţiile privind înfiinţarea unui centru de antrenament pentru Poliţie la Atlanta.
Planurile pentru acest centru au iscat controverse la nivel local şi proiectul a fost numit „Oraşul poliţiştilor” de către opozanţi.
Într-o declaraţie, Emory a arătat că protestatarilor din afară li s-au alăturat ulterior „membri ai comunităţii Emory” şi că grupul „perturba activitatea universităţii, în timp ce studenţii noştri termină cursurile şi se pregătesc pentru examenele finale”.
Poliţia a afirmat că grupul „a trecut” de poliţiştii care asigurau protecţia în zona pregătită pentru ceremonie, joi dimineaţă, şi că unii membri din mulţime au aruncat „obiecte” spre ofiţeri.
„Din cauza atacului direct la adresa poliţiştilor, oamenii legii au folosit substanţe chimice iritante pentru a ajuta la controlul mulţimii”, a transmis Poliţia din Emory.
Poliţia din Atlanta a confirmat, de asemenea, că s-au folosit substanţe iritante, dar a negat că a tras cu gloanţe de cauciuc spre protestatari.
Unul dintre protestatarii filmaţi în timp ce sunt reţinuţi de Poliţie şi-a declinat identitatea ca fiind Noelle McAfee, şeful Departamentului de filosofie de la Emory.
McAfee a afirmat că urmărea ceea ce ea a descris ca un protest paşnic când poliţiştii au început să acţioneze, iar protestatarii să mărşăluiască.
„S-a transformat dintr-un protest paşnic în haos într-un minut”, a spus ea.
Ea a afirmă că a rămas pe loc şi a fost reţinută în scurt timp.
Cel mai recent val de proteste din campusuri faţă de război a început la Universitatea Columbia, în New York, după ce oficiali ai şcolii au chemat Poliţia pentru a îndepărta o nouă tabără a protestatarilor şi peste 100 de persoane au fost arestate.
Mişcarea a cuprins acum zeci de campusuri de colegii din ţară.
Activiştii le cer universităţilor să „se elibereze de genocid” şi să nu mai investească dotări şcolare în companii implicate în fabricarea de arme şi alte industrii care sprijină războiul Israelului în Gaza.
Chisato Mimura, un student la Drept şi lider al protestatarilor de la Universitatea Yale din Connecticut, a declarat pentru BBC că activiştii sunt nemulţumiţi că preşedintele Joe Biden şi oficialii universităţii „au finanţat literalmente şi au trimis arme folosite în genocid”.
Israelul neagă cu vehemenţă orice sugestie că ar comite genocid în enclava palestiniană, deşi Curtea Internaţională de Justiţie a afirmat că acuzaţia este „plauzibilă”.
Unele dintre proteste au fost considerate antisemite.
Un număr de studenţi evrei au afirmat că nu s-au simţit în siguranţă la Columbia şi la alte universităţi, deşi alţi studenţi evrei s-au alăturat demonstraţiilor.
La Columbia, administraţia universităţii a stabilit un termen limită, pentru joi la miezul nopţii, pentru a ajunge la o înţelegere cu studenţii protestatari pentru a evita alte perturbări.
La o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al universităţii Ben Chang a afirmat că dacă nu se ajunge la un acord, „va trebui să luăm în considerare opţiunile pentru a restabili liniştea în campus”, dar nu a precizat ce măsuri vor fi luate exact.
Chang a arătat că universitatea se pregătea pentru noi proteste, joi seară.
La Syracuse, New York, preşedintele Biden a fost întâmpinat de circa 100 de protestatari cu pancarte pe care scria „Joe genocid” şi alte sloganuri, în timp ce a participat la un eveniment oficial.
Războiul a început după ce oameni înarmaţi conduşi de Hamas au desfăşurat un atac fără precedent în sudul Israelului, în 7 octombrie, omorând circa 1.
200 de persoane – majoritatea civili – şi luând alte 253 ca ostatici, în Gaza.
Peste 34.
180 de persoane – cei mai mulţi copii şi femei – au fost ucişi în Gaza de atunci, afirmă Ministerul Sănătăţii de acolo, condus de Hamas.