Guvernul slovac condus de premierul social-democrat Robert Fico a aprobat miercuri lichidarea televiziunii publice RTVS, pe care a acuzat-o de partizanat politic, în timp ce opoziţia şi unii jurnalişti acuză actualul guvern că doreşte o televiziune care să-i fie fidelă.
Coaliţia guvernamentală tripartită din Slovacia a avizat un proiect de lege în acest sens, propus de titulara Culturii, Martina Simkovicova, proiectul urmând să fie trimis parlamentului, unde coaliţia de guvernare dispune de majoritate, votul legislativului fiind aşteptat în luna iunie, relatează miercuri agenţia germană de știri DPA, citată de Agerpres.
„Nu este corect ca unele opinii să fie cenzurate în mass-media publice”, iar această practică trebuie să înceteze, a declarat luna trecută ministrul Martina Simkovicova, potrivit Reuters.
„De mult timp, numai una şi aceeaşi opinie este permisă în presa mainstream pe teme precum Covid sau Ucraina”, astfel că, văzând cum mass-media mainstream prezintă informaţii numai dintr-o parte a spectrului, populaţia caută să se informeze tot mai mult din surse alternative, a explicat ea atunci la o conferinţă de presă la care a prezentat un proiect de lege pentru reformarea televiziunii RTVS.
Acel proiect avea în vedere în special înlocuirea actualului director al televiziunii publice.
Cum însă din alte considerente legale acest demers nu a reuşit, guvernul slovac a decis între timp lichidarea televiziunii RTVS, în locul acesteia urmând să fie constituită televiziunea publică STVR.
Totuşi, în noul proiect de lege guvernul a renunţat la planurile de creare a unui consiliu controlat de executiv şi legislativ, care ar fi putut influenţa direct conţinutul editorial al radioului şi televiziunii publice.
Jurnalişti critici ai actualei puteri şi politicienii din opoziţie – inclusiv preşedinta liberală Zuzana Caputova, care-şi încheie mandatul în iunie şi va înlocuită de preşedintele ales Peter Pellegrini, aliat al actualului guvern – acuză în acest timp executivul că doreşte o televiziune publică pentru propaganda proprie.
Mai multe ONG-uri au anunţat că vor transmite scrisori Comisiei Europene şi Parlamentului European pentru a primi sprijin din partea Bruxellesului să blocheze planurile guvernului.
Zeci de mii de persoane au participat la jumătatea lunii martie în oraşele Bratislava şi Kosice la proteste ale opoziţiei împotriva dizolvării televiziunii RTVS.
Premierul Robert Fico, un social-democrat, dar de orientare conservatoare şi apropiat de premierul ungar Viktor Orban, se află din octombrie anul trecut la conducerea unui guvern de coaliţie format din partidul său Smer-SD, încă un partid social-democrat, Hlas (Vocea), şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS).
El a boicotat în acest timp mai multe mass-media pe care le acuză de părtinire în favoarea opoziţiei liberale.
Citește și: