Război în Ucraina – ziua 792: SUA au trimis în secret rachete ATACAMS / Rusia: Vom lovi Polonia dacă primește arme nucleare / Ilan Şor vrea federalizarea R. Moldova

Spread the love

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret Ucrainei rachete cu rază lungă de acțiune ATACAMS, a declarat miercuri un oficial american, iar consilierul pe probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a spus că a fost livrat „număr semnificativ” de rachete „vom trimite mai multe”.

Potrivit Reuters, oficialul a spus că Statele Unite și-au schimbat poziția în privința ATACAMS din cauză că rușii au folosit rachete balistice primite din Coreea de Nord și pentru că a atacat infrastructura esențială din Ucraina.

„Am avertizat Rusia să nu facă lucrurile acestea”, a spus oficialul.

07:43 Guvernul ucrainean, care a înăsprit și mai mult reglementările în încercarea de a face față unui deficit de soldați, a aprobat norme care interzic temporar bărbaților de vârstă militară să solicite pașapoarte în străinătate.

Prevederile, precum și o clarificare ulterioară din partea Ministerului ucrainean de Externe, au fost anunțate miercuri, la o zi după ce ministrul Dmytro Kuleba a suspendat serviciile consulare pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani până la 18 mai.

El i-a criticat pe cei din străinătate pentru că nu au luptat în războiul împotriva Rusiei.

Ministerul de Externe a precizat că solicitanții care vor să obțină un certificat special prin care să declare că doresc să se întoarcă în Ucraina vor putea obține ajutor la ambasade și consulate.

(Reuters)07:34 Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre țintele sale principale dacă acestea vor fi desfășurate acolo, a afirmat joi ministrul adjunct de externe rus Serghei Ryabkov, citat de agenția de presă TASS.

„.

.

.

Mișcările în această direcție nu vor oferi o securitate mai mare (pentru Polonia sau alte națiuni care găzduiesc astfel de arme)”, a declarat Ryabkov.

05:39 Bașcana Găgăuziei Evghenia Guţul susţine că dosarul ei ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”.

Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei.

Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat şi ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”, preşedinta ţării.

–––––

Lasă un răspuns