Istoricul Niall Ferguson compară Axa Rusia-China-Iran cu alianța lui Sauron: „Citiți doar Stăpânul inelelor”

Spread the love

Pentru a înțelege miza luptei împotriva axei formate din China, Rusia și Iran, citiți doar „Stăpânul inelelor”, îndeamnă reputatul istoric scoțian-american Niall Ferguson într-un editorial de opinie publicat de Bloomberg citat de Meduza.

Ferguson amintește în acest sens că în „Stăpânul Inelelor” devine aparent doar treptat că „forțele întunericului” s-au unit.

„Sauron, cu ochiul său care vede tot, este dezvăluit ca liderul unei axe vaste a răului: Călăreții Negri, vrăjitorul corupt Saruman, orcii cruzi, curteanul malign Grima limbă de vierme, păianjenul veninos uriaș Shelob – toți sunt împreună iar Mordor este sediul lor”, scrie istoricul.

El amintește de contextul istoric în care Tolkien a scris cartea „Hobbitul”, publicată în 1937: ca un veteran al Primului Război Mondial, el a privit cu deznădejde cum se apropie o a doua mare conflagrație.

Germania nazistă, Italia fascistă și Japonia imperialistă au pus bazele Axei Tripartite în 1936-1937, în timp ce Hitler și Stalin și-au unit forțele doi ani mai târziu.

Tolkien a scris „Stăpânul inelelor” între 1937 și 1949, însă romanul a fost publicat abia 5 ani mai târziu.

„Noi asistăm de asemenea la formarea și consolidarea unei Axe”, argumentează Niall Ferguson, afirmând în acest sens că merită citată o postare făcută marți pe „X”, fosta platformă Twitter, de către comentatorul politic american Mark R.

Levin:„Conciliere sau escaladare.

Inamicii noștri sunt în mișcare.

Aliații noștri sunt încercuiți și atacați sau pe cale să fie atacați.

.

.

Conservatorismul și MAGA nu sunt despre izolaționism sau pacifism.

Ele nu sunt despre conciliere sau suicid național.

Este datoria noastră, a americanilor patrioți, să pășim în această breșă și să rezolvăm lucrurile acum”.

Ferguson argumentează de asemenea că, în pofida insistențelor liderilor chinezi că încearcă să obțină pacea în Ucraina, ei și-au dat binecuvântarea pentru ea chiar în ajunul el.

„Ce altceva putea să însemne angajamentul reciproc privind un ‘parteneriat fără limite’”?, întreabă retoric istoricul.

China și Rusia și-au declarat parteneriatul „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte să își trimită trupele în Ucraina, declanșând cel mai sângeros conflict militar din Europa de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Ferguson notează că sprijinul lui Xi Jinping a fost crucial pentru supraviețuirea lui Putin încă de când forțele sale au ajuns la periferia Kievului în primele zile ale războiului declanșat cu mai bine de doi ani în urmă.

El spune că, folosind aceeași măsură, nici războiul Iranului împotriva Israelului nu poate fi privit în absența contextului mai larg.

„Teheranul susține războiul Rusiei împotriva Ucrainei, furnizându-i mii de drone și rachete similare cu cele lansate împotriva Israelului weekendul trecut.

Rusia, în schimb, ajută Iranul să își consolideze apărarea antiaeriană.

China nu este doar unul dintre principalii cumpărători ai petrolului iranian; ministrul chinez al Externelor Wang Yi a sunat Teheranul imediat după atacul asupra Israelului pentru a-i lăuda, mai degrabă decât să îi condamne pe omologii săi iranieni.

Propaganda chineză a fost constant anti-Israel încă de la atacul criminal al Hamas din 7 octombrie anul trecut”, scrie istoricul.

Niall Ferguson afirmă de asemenea că apariția acestei noi Axe a fost prezisă încă din 1997 de Zbigniew Brzezinski, consilierul pe probleme de securitate națională al fostului președinte american Jimmy Carter.

În cartea sa „Marea tablă de șah”, publicată cu 27 de ani în urmă, Brzezinski a scris că:„Posibil, cel mai periculos scenariu ar fi o mare coaliție a Chinei, Rusiei și, poate, Iranului, o coaliție ‘anti-hegemonie’ unită nu de ideologie, ci de nemulțumiri complementare.

Ar aminti ca dimensiuni și sferă de provocarea reprezentată odată de blocul sino-sovietic, doar că de data aceasta China ar fi probabil liderul și Rusia cea care o urmează”.

Ferguson notează că avertismentul lui Brzezinski a fost unul profetic.

Editorialul de opinie scris de istoric poate fi citit integral în Bloomberg.

Lasă un răspuns