VIDEO Un nor de praf saharian produce imagini ireale în Grecia: „Sunt așteptate averse de noroi”

Spread the love

Un nou val de praf saharian, unul dintre cele mai mari de acest fel din 2018, a transformat Grecia într-un peisaj apocaliptic.

„Acesta este cel mai grav episod de concentrare de praf și nisip transferat din Sahara din 21 și 22 martie 2018, când norii groși au invadat în special insula Creta”, spune Kostas Lagouvardos, directorul de cercetare meteorologică de la Observatorul din Atena a declarat pentru AFP.

Here’s another look at the Acropolis under the Sahara dust cloud moments ago.

#Greece pic.

twitter.

com/rKEvEypc1SAcești nori care conferă cerului o culoare galben-portocalie la sfârșitul după-amiezii sunt rezultatul vântului puternic de sud care au suflat în ultimele zile în special în sudul țării, transferând praf și nisip din Sahara, potrivit acestui specialist.

De luni „concentrații mari de praf au survolat țara, care au atins un maxim de marți limitând vizibilitatea”, a indicat un comunicat de presă al serviciului meteorologic grec.

🚨#WATCH: As the Saharan dust has turnt the sky of Athens, Greece completely orange.

📌#Athens | #GreeceThe Sahara dust is turning the sky into a vibrant orange across Athens, Greece.

The wave of dust began yesterday and is forecasted to peak today.

pic.

twitter.

com/jo7fAwNIv4„Sunt așteptate averse de noroi în principal în nordul și vestul țării”, potrivit prognozei meteo, care prezice o reducere a fenomenului miercuri.

Fenomenul afectează în principal Attica, regiunea Atenei, Peloponezul și Creta (sud) și insulele Ciclade din Marea Egee (est).

Cei mai fragili oameni, care suferă de probleme respiratorii, „ar trebui să evite să iasă”, au avertizat autoritățile.

Grecia fusese lovită de la sfârșitul lunii martie de două episoade similare, apărute în alte țări europene precum Elveția sau Franța, făcând aerul greu de respirat pentru mulți oameni.

Acest fenomen a fost însoțit la 1 aprilie de temperaturi deosebit de ridicate pentru această perioadă în Grecia Grecia, mercurul atingând 30°C în Atena și 31°C pe insula din apropiere Eubea și în Peloponez.

În ultimele zile temperatura a scăzut, ajungând marți la 22°C în Atena.

Sahara este cea mai mare sursă de praf mineral, eliberând între 60 și 200 de milioane de tone pe an, iar în timp ce particulele mai mari cad rapid la pământ, cele mai mici pot fi transportate mii de kilometri și ajung în toată Europa.

Administrația Națională de Meterologie a anunțat marți că o masă de aer cu prafa saharian va traversa și România.

„În perioada 23 aprilie ora 09 – 24 aprilie ora 13, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va fi deasupra României marţi (23 aprilie) şi în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie)”, precizează ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est şi se va îndepărta de România.

Lasă un răspuns