Peste 130 de persoane au fost arestate luni seară în fața prestigioasei Universități din New York (NYU) după manifestații studențești pro-palestiniene, cel mai recent episod al tulburărilor provocate de conflictul din Gaza în campusurile americane, scrie AFP.
Cele 133 de persoane au fost eliberate, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al poliției din New York.
Printre ele se aflau studenți și profesori de la NYU, potrivit relatărilor de pe rețelele de socializare.
Dar dezbaterile aprinse și furia sunt departe de a se potoli.
Multe dintre cele mai cunoscute universități americane s-au aflat în centrul știrilor cu privire la războiul din Gaza, declanșat în urmă cu aproape șapte luni de un atac al Hamas în Israel.
Acuzați că nu fac suficient pentru a combate antisemitismul, doi președinți de universități, printre care și Harvard, au fost forțați să demisioneze în urmă cu câteva luni.
În ultimele zile, mai multe campusuri au fost cuprinse de provocări.
Ultimul val de proteste a început la Universitatea Columbia din New York, unde o sută de studenți pro-palestinieni au fost arestați săptămâna trecută, cerând încetarea războiului care devastează Gaza și boicotarea de către instituția lor a tuturor activităților legate de Israel.
Președintele Universității Columbia a cerut intervenția poliției.
Așa s-a întâmplat și la Universitatea din New York, potrivit unei scrisori a universității publicate de poliție și care le cere ofițerilor să „evacueze protestatarii”.
„Dacă aceștia refuză să plece, cerem poliției din New York să ia măsuri coercitive în consecință, inclusiv arestarea”, potrivit scrisorii.
Pentru a justifica chemarea poliției, universitatea a declarat că a observat un comportament „ostil și perturbator pentru ordinea publică”.
„Am aflat, de asemenea, că au existat sloganuri de intimidare și că au fost raportate mai multe incidente antisemite”, a scris un purtător de cuvânt într-un comunicat.
O asociație de profesori de la NYU a denunțat cu fermitate decizia „capricioasă și nejustificată” a universității de a chema poliția, afirmând că nu a observat niciun comportament antisemit.
„Nimeni din piață nu a fost în niciun moment violent sau antisemit în cuvinte sau fapte”, a declarat Asociația americană a profesorilor universitari.
„Demonstrația a fost cu siguranță zgomotoasă, dar a fost controlată.
Iar scopul propriu-zis al protestelor este de a perturba viața de zi cu zi, astfel încât problemele să nu poată fi ignorate”, a continuat aceasta.
Un manifestant citat de CBS a explicat că dorea ca „universitatea noastră să recunoască faptul că are loc un genocid și că există studenți palestinieni care merită să fie ascultați”.