La câțiva pași de București, la Măgurele, pe poarta unei fabrici ies în fiecare lună zeci de turele, stații de luptă automate și mortiere.
Toate sunt asamblate și integrate aici, cu majoritatea pieselor fabricate în România, la o altă fabrică din Bacău.
Unele ajung pe blindatele Piranha 5 ale Armatei României, dar cele mai multe, cam nouă din zece, se duc la export, în numeroase țări din Europa, în Statele Unite sau, mai nou, în Australia.
Elbit e o companie din Israel, dar este prezentă în România de aproape 28 de ani.
Cea mai mare dintre firmele sale din țară – ELMET – este de fapt „cel mai mare exportator de apărare din România”, după cum susține compania.
La Bacău Elmet produce majoritatea sistemelor și subsistemelor pe care apoi, la fabrica de lângă București, le integrează în produse finale: turele cu tunuri de 30mm, stații de luptă automată cu mitraliere de 12,7mm și mortiere de 120mm din familia Cardom sau Spear.
„Cea mai mare parte a producției din aceste două locații este destinată exportului”, spune Udi Vered, vicepreședinte Elbit Systems și manager general la divizia Elbit Systems Land.
„În ultimii cinci ani, cred că din România am livrat în mai multe țări europene.
Și chiar în SUA – produse, subsisteme și sisteme complete.
90% din activitatea de producție realizată în principal la Elmet Bacău este destinată exportului”, spune Udi Vered.
Și în 2024 situația va fi cam la fel.
Din 150 de milioane de dolari, cât se așteaptă firma să încaseze în acest an, circa 90% va proveni din produse exportate din țara noastră către clienți internaționali.
Din datele companiei, consultate de HotNews.
ro, în 2023, peste 50% din producția din România s-a dus către state din Europa, restul către țări din Asia-Pacific, Israel și SUA.
De exemplu, turelele cu tun de 30mm (fie în model UT30 automat, fie în model MT30 manual) au fost livrate pentru clienți precum România, Israel, Croația, Belgia sau Polonia.
Stațiile de luptă 12,7mm au ajuns în țări precum România, Israel, Austria, Argentina, Filipine, Ghana sau Muntenegru.
„Industria de Apărare este în același timp o necesitate și o oportunitate”, a explicat pentru HotNews.
ro comandorul în retragere Valentin Mateiu, actualmente analist politico-militar și specializat pe zona de intelligence.
„Este necesară pentru că ține de securitatea țării respective.
Ai forțe armate și ai nevoie de armament și de muniție.
Se vede foarte clar acum, în situația din Ucraina, când nevoia de echipamente și muniție este esențială”, spune Mateiu.
Potrivit acestuia, industria de armament este „una dintre industriile care oferă oportunități și, în măsura în care le dezvolți, ești conectat la evoluția internațională”.
„Al doilea element important pentru industria de apărare este faptul că și pe orizontală, și pe verticală ea te aduce în rând cu lumea.
În sensul în care este industria care promovează înaltă tehnologie, armele sunt cele în care se investește și se implementează ultima tehnologie”, mai apreciază analistul militar.
La Măgurele, în unitatea de asamblare, integrare și testare deschisă în 2018, lucrează 20 de angajați specializați, toți români, dar activitățile din fabrică sunt susținute local și de alte companii.
„Avem mai mult de 100 de angajați indirecți, toți furnizorii, toate sunt companii din România”, spune Levi Stern, director Romania Sud – Elmet International SRL.
În total, în România, Elmet are acum aproape 500 de angajați direcți, dar speră ca până la final de an să ajungă la circa 700.
„Sarcinile sunt foarte complexe.
Unele dintre echipamentele pe care le producem sunt de fapt făcute din peste 8.
000 de piese diferite, marea majoritate produse în România, dar sunt și piese care vin din toate părțile globului.
Aici le facem integrarea locală și apoi toate verificările de calitate”, spune Stern.
Capacitatea de lucru a unității de la Măgurele este de opt turele pe lună, de trei stații de luptă 12,7mm pe săptămână și încă două mortiere de tip Cardom sau Spear, însă compania plănuiește să se extindă chiar din acest an pentru a face față noilor comenzi.
Spre exemplu, recent, Elbit, împreună cu Hanwha (Coreea de Sud) au câștigat competiția Land 400 pentru mașinile de luptă ale infanteriei din Australia, un program cu o valoare totală de 7 miliarde de dolari.
„Pe baza experienței și a maturității acestei turele de 30 de milimetri pe care am obținut-o în ultimii ani, cu foarte mult ajutor din partea Armatei Române, pentru care livrăm turela de 30mm începând cu 2018, am reușit să câștigăm câteva proiecte mari în ultima perioadă.
Unul dintre ele, de exemplu, este programul Land 400 din Australia.
Componentele și produsele care sunt realizate aici, în România, vor fi livrate în Australia și vor face parte din turela australiană”, spune managerul General Elbit Systems Land.
Faptul că astfel de echipamente de luptă merg din România către alte state avansate militar poate fi văzut și dintr-o cheie diplomatică, spun experții.
„Cu cât țara respectivă este mai puternică în domeniul industrial, produce echipamente și acestea sunt performante, acest element devine o componentă a politicii externe”, apreciază comandorul în retragere Valentin Mateiu.
În acest an, la Bacău, Elmet își va extinde spațiul, la Măgurele hala va primi o nouă anexă, iar la Brașov va fi deschis în 2024 un „Centru de asamblare și producție electronică”, spun reprezentanții companiei.
Mai mult, la București compania are și un centru de inginerie și proiectare care și în prezent proiectează diferite sisteme de armament pentru armate din întreaga lume.
De exemplu, inginerii de la București au proiectat un sistem automat de tun de calibru 105mm pentru tancuri ușoare.
Un alt proiect recent pe care inginerii de la București vor fi responsabili să-l proiecteze este cel al unui sistem de mortier pus pe o turelă, cu posibilitatea de tragere directă, cerut de Austria pentru vehiculele sale de luptă.
Practic, un sistem dezvoltat de Elbit în România asemănător cu sistemul Nemo de la Patria.
„Dar al nostru va fi mult mai bun”, spun reprezentanții Elbit.
„Viziunea noastră este de a stabili aici, în România, un ecosistem complet sau un lanț complet pentru sisteme de apărare.
Și din România să servim și să sprijinim alte țări europene din jur”, a declarat Udi Vered.
„Industria de apărare devine pur și simplu un element esențial pentru securitatea națiunii.
O ai, ai siguranța – alături de forțele armate și în cadrul apărării colective NATO – că mâine ai pace.
Nu o ai, vei căuta tot timpul ori să improvizezi, ori să deschizi programe de înarmare, dar în final nu ai certitudinea că ai continuitate”, concluzionează comandorul în retragere Valentin Mateiu.
Armata română a semnat un prim acord cadru de aproape 900 de milioane de dolari pentru 227 de vehicule blindate 8×8 Piranha 5.
În afară de primele 36, care au fost produse în Elveția, restul au fost și vor fi fabricate și asamblate la Uzina Mecanică București într-un joint-venture cu General Dynamics Land Systems.
La acestea, mai recent, un alt acord-cadru de aproape 600 de milioane de euro va viza un alt lot de 150 de blindate Piranha 5.
Din cele 227 de blindate Piranha 5 inițiale, 150 sunt în variantă cu turelă telecomandată UT-30 cu tun de 30 de milimetri, alte câteva zeci vor fi în configurații diferite și vor avea stație automată 12,7mm (Punct de comandă, CBRN, de recuperare), zece vor fi pe post de ambulanță, iar 30 sunt în varianta mortiere cu sistemul Cardom de 120mm.
Toate aceste sisteme de luptă ce vor fi montate pe Piranha 5 sunt produse de Elbit în România.
În trecut, și mai vechile transportoare Piranha 3C au fost dotate cu stații de luptă 12,7mm.
Cel mai complex dintre sistemele de luptă este turela cu tun de 30mm.
Turela, în varianta aleasă de România, este complet automată și teleghidată, neavând nevoie să fie comandată din interiorul ei de militari, ci direct din interiorul vehiculului, printr-un joystick și câteva ecrane.
Turela are ca armă principală tunul Mk44 Bushmaster de calibru 30mm și este stabilizată pe două axe pentru a putea trage din mișcare și către ținte în mișcare.
Turela mai are și o mitralieră coaxială calibru 7,62mm.
Turela românească mai dispune și de lansatoare de fum și detectoare laser pentru lansări inamice.
Are mai multe sisteme optice (de zi, noapte, termică etc.
), atât pentru comandantul vehiculului, cât și pentru soldatul care controlează tunul, și vine și cu o serie de funcții avansate precum urmărirea automată a țintei sau modul hunter-killer în care comandantul poate urmări independent situația de pe câmpul de luptă și poate comanda instantaneu ca tunul să se mute către ținta aleasă.
Turela UT-30 (sau MT-30 în varianta comandată manual) poate fi dotată și cu rachete ghidate antitanc.
De altfel, unii clienți internaționali au comandat astfel de versiuni dotate cu rachete antitanc Spike, aceleași pe care România le folosește pe alte vehicule militare.
Totuși, Armata nu a comandat o astfel de dotare pentru blindatele Piranha 5 pe care le-a cumpărat.
O altă dotare ce poate fi montată pe turelă o reprezintă sistemele de apărare activă față de proiectele lansate de inamici.
Un astfel de sistem integrat pe turelă este Iron Fist, care detectează lansările inamice și lansează contra-proiectile.