Jurnalista Emilia Șercan anunță prima victorie în instanță în dosarul de kompromat

Spread the love

Jurnalista Emilia Șercan anunță prima sa victorie în instanță, după mai bine de un an, în cazul plângerii depuse după clasarea dosarului de kompromat.

Instanța supremă a decis luni ca dosarul să fie retrimis Parchetului General, magistratul concluzionând că „în legătură cu această plângere nu s-au făcut acte de urmărire penală corespunzătoare”.

Amintim că Şercan a acuzat autorităţile statului că au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar apoi au încercat să muşamalizeze această acţiune.

Conform Emiliei Șercan, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis, luni, să îi admită, în parte, plângerea prin care a contestat soluția de clasare a dosarului în care l-a acuzat pe fostul ministru de Interne Lucian Bode de favorizarea infractorului, abuz în serviciu și omisiunea sesizării în dosarul de kompromat.

Astfel, spune Șercan, judecătorul ICCJ a constatat că plângerea sa pentru infracțiunea de favorizare a infractorului a fost îndreptățită, iar procurorul nu a făcut actele de urmărire penală corespunzătoare.

„A constatat, așadar, exact ceea ce am reclamat în tot acest timp: că se încearcă îngroparea dosarului fără să fie făcută o minimă cercetare.

Acest dosar a fost instrumentat de procurorul Mihai Hondor de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General, care l-a clasat după ce m-a audiat pe mine, iar apoi l-a audiat pe Bode, fără să mai facă niciun alt act de urmărire penală”, a explicat jurnalista.

Emilia Șercan spune că în plângerea către ICCJ a arătat faptul că o probă dintr-un dosar a fost scursă din poliție.

Dosarul se va întoarce acum la Parchetul General.

„Un an și două luni – atâta timp am pierdut cu acest dosar pentru a demonstra evidentă, că Parchetul General nu și-a făcut treaba și a încercat să îl protejeze pe Lucian Bode.

Așa cum am mai spus, singura mea speranță legată de dosarele mele rămâne în judecători.

În ultimii ani, atât ca jurnalist preocupat de zona de justiție, cât și prin experiențele personale, am ajuns la concluzia că sistemul de urmărire penală din România este compromis, fiind puternic controlat atât politic, cât și prin influența unor zone obscure, care au capturat statul”, a mai scris Șercan.

Jurnalista s-a adresat ICCJ după ce în decembrie 2023 Parchetul Curții de Apel București i-a respins plângerea împotriva soluției de clasare a dosarului de kompromat împotriva sa.

„Admite plângerea formulată de petenta Șercan Emilia împotriva ordonanţei de clasare nr.

2822/P/2022 din data de 01.

02.

2023, a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de urmărire penală şi criminalistică, menținută prin ordonanţa nr.

106/II/2/2023 din data de 26.

04.

2023 a procurorului-şef al aceleiași secții din cadrul parchetului și desființează în parte ordonanța atacată, respectiv numai în ceea ce privește soluția de clasare a cauzei sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art.

269 alin.

1 Cod penal.

În temeiul art.

341 alin.

6 lit.

b din Codul de procedură penală, trimite cauza la procuror pentru a completa urmărirea penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de favorizarea făptuitorului, prevăzută de art.

269 alin.

1 Cod penal.

Menține celelalte dispoziții ale ordonanței atacate.

În temeiul art.

275 alin.

3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Definitivă.

Pronunțată în camera de consiliu, azi, 22 aprilie 2024”, se arată pe site-ul ICCJ.

Decizia poate fi văzută aici.

În decembrie 2023, Emilia Șercan a protestat chiar în fața Parchetului General împotriva deciziei de clasare.

Jurnalista Emilia Şercan a acuzat autorităţile statului că au orchestrat o operaţiune de kompromat împotriva sa după ce a dezvăluit că teza premierului Nicolae Ciucă este plagiată, iar apoi au încercat să muşamalizeze această acţiune.

Într-un text publicat în PressOne, Emilia Șercan afirma că a fost vizată de trei acţiuni de ameninţare, defăimare şi intimidare.

Ea spunea că a primit amenințări de la persoane necunoscute, inclusiv un mesaj pe Facebook messenger de la o persoană care i-ar fi trimis mai multe fotografii private făcute în urmă cu 20 de ani, despre care jurnalista spune că i-ar fi fost furate dintr-un dispozitiv electronic.

Jurnalista afirma că a trimis poliției o captură de ecran cu mesajul primit pe Facebook messenger, inclusiv fotografiile, iar la scurt timp mesajul trimis poliției a apărut pe un site din Republica Moldova.

Lasă un răspuns