Pictorul clujean Ioan Sbârciu expune la Bienala de la Veneția

Spread the love

  Ediția a 60-a a Bienalei de la Veneția se desfășoară în aceste zile, reunindu-i pe cei mai cunoscuți artiști plastici din lume.

Tema Bienalei de anul acesta de la Veneția este „Stranieri ovunque – Străini de pretutindeni”, omagiind un colectiv din Torino care a luptat împotriva rasismului și xenofobiei în Italia la începutul anilor 2000.

Așa cum explică curatorul Adriano Pedrosa, „Stranieri ovunque” are două sensuri: oriunde te-ai afla, vei întâlni mereu străini și, indiferent unde te afli, în adâncul sufletului, ești întotdeauna un străin.

 Cu 330 de artiști participanți din peste 90 de țări din întreaga lume, numărul impresionant de expoziții de vizitat este coplesitor, amintind, printre altele, o varietate de picturi ale lui Walton Ford în dialog cu Tiepolo sau o retrospectivă a cunoscutului pictor franco-chinez Chu Teh-Chun.

Pentru ediția de anul acesta a Bienalei de la Veneția, cunoscutul pictor român Ioan Sbârciu, fost rector al Universității clujene de Artă și Design, a decis să se concentreze asupra problemelor de alienare, pierdere și reziliență.

„Alienat de Natură”, curatoriată de Maria Rus Bojan, cuprinde cea mai ambițioasă expoziție a artistului până în prezent, oferind o privire coerentă asupra temelor recurente care au apărut în lucrările sale începând cu anii 1980.

Ioan Sbârciu este cunoscut pentru peisajele sale monumentale, iar aici ele se manifestă ca niște explozii temperate de culoare pe pânză.

În trei picturi interconectate, denumite succesiv „Pădurea de cenușă”, „Lumini transilvane” și „Peisaj infinit”, Sbârciu însuflețește o senzație de mitologie în peisaje care aduc în minte grădini și râuri.

Nici figurative, nici în întregime abstracte, peisajele monumentale ale lui Sbârciu abordează aproape tot ceea ce ne apasă în prezent – soarta Pământului, apropierea calamității și urgența redefinirii raportării noastre față de natură.

Misterul și materia sunt livrate într-un val de iluminare poetică, într-o explozie de culoare care este distribuită cu măiestrie pe o vastă întindere de pânză.

Ca pictor, Ioan Sbârciu a deschis un drum unic în istoria artei românești, prin această abilitate particulară de a orchestră pictura ca un câmp continuu de forțe și energii, răspândite pe suprafețe imense și rețele complexe de culori.

Maria Rus Bojan are expertiză profesională în domeniul artei postbelice și contemporane, în special în cercetare și expoziții de artă est-europeană.

Cea de-a 60-a Bienală de la Veneția, curatoriată de Adriano Pedrosa, se desfășoară de sâmbătă, 20 aprilie, până duminică, 24 noiembrie.

Citiți monitorulcj.

ro și pe Google NewsCITEȘTE ȘI:Copyright 2021 monitorulcj.

ro

Lasă un răspuns